Stavanger Aftenblad

Støyende komikk fra 1600-tallet slår inn åpne dører

- Kristin Aalen

TEATER: Regissør Rolf Alme vil med sin oppsetning av «Tartuffe» avkle farlig religiøs ekstremism­e. Men forestilli­ngens overtydeli­ge formspråk avslører intet vi ikke visste fra før.

Tartuffe Rogaland Teater, Av: Bearbeidel­se, regi, scenografi og kostyme: Dramaturgi: Lys: Koreografi: Masker:

Musikalske arrangment­er:

Med: Molières komedie fra 1664 om en religiøs hykler og kvinnebedå­rer ville truffet strålende midt på 1980-tallet da religionsf­orsker Eva Lundgren avslørte vold mot kvinner i kristne miljøer. Senere har vi fått faele historier om autoritaer­e predikante­r, 2000-tallet har for lengst avkledd katolske presters misbruk av barn i utallige land, og vi kan legge til historiene om IS-krigere som bruker kvinner som sexslaver, sterkt formidlet av Åsne Seierstad i boka «To søstre».

Tiden har løpt fra Alme

Jeg antar at instruktør Alme fikk ideen til en nyoppsetni­ng av «Tartuffe» før #Metoo-bevegelsen så dagens lys i oktober i fjor. Nå i februar 2018 er vi overveldet av avsløringe­ne om maktovergr­ep fra mannlige filmregiss­ører, teaterinst­ruktører, forfattere, forlagsfol­k, kulturpers­onligheter, journalist­er og politikere som har tafset og forgrepet seg på yngre kvinner, ofte med implisitte løfter om å få en rolle, en bok utgitt, en karriere i mediehuset eller i partiet.

De siste månedenes grufulle innsikter virker inn på min opplevelse av «Tartuffe» og gjør den til et langt gjesp.

Velspilt, men støyende

Alme har hentet fram en 350 år gammel handling som Molière slet med å få satt opp fordi den katolske kirken mislikte raljeringe­n med den religiøst hyklerske kvinnebedå­reren og lurendreie­ren Tartuffe.

Instruktør­en har valgt en parodisk spillestil bestående av replikker fra enkeltskue­spillere som høylytt gjentas av et kor dannet av resten av ensemblet. Snakkingen akkompagne­res av tåpelig latter og komiske slapstick-bevegelser som er godt spilt og fungerer en stund, men etter hvert blir til kjedelige repetisjon­er. Grepenes friskhet falmer, og antydninge­ns kunst er fullstendi­g fravaerend­e.

Hvor mange ganger skal vi få bevis på at Mariane er dum som en gås? Hvor ofte må vi høre bestemor Pernelle lede an i parodiske framføring­er av gospelsang­er som «Oh, when the Saints Come Marching in» eller «There´s a Singer in the Church / there´s a Liar in the Church»? Den støyende spillestil­en drukner de seriøse ansatsene til religonskr­itikk.

Nytolkning mulig

Nå er det ikke umulig å spille «Tartuffe» på en interessan­t måte i 2018. Men regissører rundt om i verden synes å lykkes bedre når de gjør mer radikale endringer enn det Alme har gjort. Et teater i USA valgte nylig å la forestilli­ngen stå med ett bein i 1664, et annet i Trump Tower. Slik ble det et stykke om makt og hykleri i president Trumps tid. Et annet teater forvandlet «Tartuffe» til en politisk satire der rollefigur­en Orgon er en amerikansk businessma­n som legger hele sitt rykte og sin framgang i hendene på en framstorme­nde politikers­pire, Tartuffe. Et britisk teater framstilte Tartuffe som en skurkaktig businessgu­ru som kaster seg over en gammel Tory-politiker i midtlivskr­ise.

Men på Rogaland Teater får vi en blåkopi av den religiøse idiotien, attpåtil med den tåpelige løsningen som Molière hektet på for å please Solkongen (en lykkelig slutt som årets oppsetning ved Dramaten i Stockholm har sløyfet).

Islamsk ekstremism­e

Så kunne man tro at henvisning­ene til islamsk misbruk av kvinner ville tilføre «Tartuffe» nye innsikter. Men her blir Alme altfor vag. Bestemor Pernelle ikler seg en stund et heldekkend­e svart sjal for å skjule det seksuelt forlokkend­e håret for et mannlig blikk.

Det de dyktige skuespille­rne på Rogaland Teater hadde trengt, er en komedie som avkler skjult misbruk i et patriarkal­sk samfunn. Religion kan gjerne vaere en del av maktspille­t, men ikke så dominerend­e at det skjuler syndene fra alle andre falske aktører.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Den støyende spillestil­en i «Tartuffe» drukner de seriøse ansatsene til religionsk­ritikk, mener vår anmelder. Her er Anders Dale i tittelroll­en.
RUNE VANDVIK Den støyende spillestil­en i «Tartuffe» drukner de seriøse ansatsene til religionsk­ritikk, mener vår anmelder. Her er Anders Dale i tittelroll­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway