Stavanger Aftenblad

Skambankt ut av grisafjose­t

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

STUDIO: Skambankt brukte 15 måneder på å bygge om et grisafjos til studio, og de spilte ikke inn én linje av «Horisonten brenner» før siste list var på plass.

– Albumet hadde ikke blitt det samme uten dette stedet, sier Terje Winterstø Røthing.

Vi sitter på Bore Gardsrocke­ri og har fått omvisning i øvingsrom, kjøkken, sjølflisa toalett, gitarrom og har endt opp i kontrollro­mmet. For noen år siden fikk Skambankt napp på et Facebook-agn der de lurte på om noen hadde et lokale de kunne bruke. En bonde på Bore tok dem inn i potetkjell­eren, og senere har de flyttet opp i det gamle grisafjose­t. Her anslo de 3–4 måneders arbeid før studio og øvingsloka­le ville vaere ferdig snekra. Og etter 3–4 måneder, pluss et år, var de ferdige. Her har bandet, med bassist Tollak Kalvatn Friestad i spissen, fått fullt utløp for alt nørderi om lyd. BBC-patenter og primtallso­ppsett av treverk på veggene er bare noen av tusen detaljer som er på plass.

– Vi har leid oss inn i andres studio tidligere. Det har vaert greit, og vi har jobbet med noen flinke folk. Men etter så mange år har vi veldig god føling med hva som funker og hva som ikke funker. Vi laget én plate for en tid tilbake som ikke ble som den skulle. Dit skal vi aldri igjen, sier Winterstø Røthing.

Best i eget hus

«Horisonten brenner» er oppfølgere­n til «Sirene», et album som høstet masse skryt. «Men denne ae baere», sier gitarist Hans Egil Løe og klør seg i skjegget.

– Vi har vaert nøye på å gjøre hver sang så god som den kan bli. Det betyr å kutte ut alt som er nesten godt nok. Vi har begynt på nytt, skrotet ideer som bare var ok og jobbet med ting til de satt 100 prosent. Det har vi tid til når vi leker i vår egen stue. Du får ikke muligheten til å flikke på alle disse detaljene når du leier deg inn 15 dager et sted og taksameter­et går, sier Winterstø Røthing.

Janove Ottesen har vaert tittgjengd­e i studio. Han skulle i utgangspun­ktet spille gjestetang­enter, men den jobben gikk til slutt til Jonny Engelsvold - mannen som nå er Skambankts femte fullverdig­e medlem.

Endelig ut på turné

– Det gir oss en ny dimensjon, både på plate og live, at vi har en mann som spiller tangenter, korer og spiller perkusjon. Det har vaert mange detaljer å få på plass her, og Jonny er definitivt den største av dem. Dessuten slipper Børge (Sageng Henriksen, trommis) å vaere «han nye» etter godt og vel ti år, sier Tollak Kalvatn Friestad.

Ottesen har vaert medproduse­nt og en slags sparringsp­artner på musikalske ideer. Han er, ifølge de tre Skambankt-medlemmene, «et oppkom av ideer som også forstår at bandet har vetorett». Så mye mer hjelp enn det har ikke Skambankt hatt. De styrer butikken og den musikalske retningen sjøl i grisafjose­t.

– Det er nok mer luft på denne plata. Jeg mener melodiene er sterkere, og vi har våget oss en liten tur inn i balladelan­d. Ellers er det velkjent Skambankt. Live får vi litt mer å spille på nå som vi har Jonny med på tangenter, sier Winterstø Røthing, og legger til:

– Skambankt er, og skal vaere, rock.

Bandet sendte plata til kvalitetss­jekk hos blant andre radioprofi­l Rune Nilsson og Tønes. De er riktignok Skambankt-fans med lang ansiennite­t, men begge melder «den beste til nå» om «Horisonten brenner» på bandets Facebook-side. Selv gleder Skambankt seg til endelig å komme ut på turné igjen, etter mange års pause.

– Vi har spart opp mye energi de siste årene. Det kommer til å smelle når vi starter i Folken 16. februar.

 ?? EIRIK HALVORSEN ?? Skambankt er klar med ny plate. «Horisonten brenner» ble unnfanget, født og oppdratt på Jaeren Gardsrocke­ri på Bore.
EIRIK HALVORSEN Skambankt er klar med ny plate. «Horisonten brenner» ble unnfanget, født og oppdratt på Jaeren Gardsrocke­ri på Bore.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway