Stavanger Aftenblad

Fra Perth til Nashville

-

PLATE: Rebecca Louise «Bix» Chilcott forlot hjemmet 14 år gammel, og fikk jobb i perlefiske­industrien.

Ruby Boots: «Don’t talk about it» (Bloodshot/Border)

Hun ble født i Perth for 36 år siden. og har under artistnavn­et Ruby Boots preget Western Australias countrysce­ne. Debutalbum­et «Solitude» kom i 2015, og i ettertid har hun tegnet kontrakt med et Chicago-selskap, spilt inn den nye platen i Dallas med The Texas Gentlemen som backingban­d og slått seg ned i Nashville.

Vil du spille americana er det naturlig å dra til Amerika, men ren americana er det likevel ikke. Åpningskut­tet «It’s so cruel» starter med feedback og glamrockta­kter. Neste spor, «Believe in Heaven», starter på søtt 50-tallsvis før hun tramper inn i refrenget med jernskodde haeler. Derfra går hun til tittelkutt­et «Don’t talk about it», en drømmende poplåt med røtter i 60-tallet og ikke så fjernt fra noe Hope Sandoval kunne gjort. At hun betrakter Tom Petty som et forbilde, hører vi klart og tydelig på «Easy way out». «I’ll make it through» er skrevet sammen med Nikki Lane, en Nashville-kvinne med de samme røffe kantene som Chilcott.

Sett under ett, beskriver de ti kuttene et forhold i fritt fall. Hun forsøker å tilgi, forstå og overse, men krasjlande­r det hele i «I don’t give a damn». Kassegitar og piano og sår vokal. Resten av bandet faller inn, stemmen blir sterkere og ender i et skrik: I don’t give a damn where you stay or where you go, who you screw or who you hold. Eller som det ble sagt av en annen: Frankly, my dear, I don’t give a damn.

Selv regner hun «I am a woman» som platens sentrale kutt, en sang om hva kvinner er. Ikke en aggressiv kampsang, men en myk vise framført på tilnaermet a cappella-vis bare med et svakt orgel i bakgrunnen. Tekstmessi­g noe naer «Stand by me» forandret til «Stand by you». Kontrovers­iell i all sin ydmykhet i disse metoo-tider, men samtidig en sang som står med løftet hode. En sang om å respektere hverandre.

Beste spor: «Believe in Heaven», «Don’t talk about it», «I am a woman».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway