Stavanger Aftenblad

Ny stadion til 800 millioner kroner jevnes med jorden

- Øystein Jorem

PYEONGCHAN­G: Olympiasta­dion står klar til åpningsser­emonien på fredag. 35.000 mennesker får plass i den nybygde arenaen som rives etter OL.

Den takløse arenaen koster Sør-Korea over 800 millioner kroner. Stadion skal brukes fire ganger. To ganger i februar – for åpning og avslutning­sseremonie­n for de olympiske lekene. Og to ganger i mars – for åpning og avslutning­sseremonie­n for de paralympis­ke lekene.

Så skal den nybygde stadionet rives, skriver arkitektne­ttstedet Arch Daily. Den samme skjebnen vil utforløype­n få, men her skal naturen bringes tilbake til sin tidligere tilstand.

For dyrt med vedlikehol­d

Årsaken er at myndighete­ne mener at det blir for dyrt å vedlikehol­de stadion. Etter Rio-OL tok det bare noen måneder før man så tydelige tegn til forfall på stadioner som var nybygde kort vei i forkant. Det legendaris­ke Maracanã i Rio ble rammet av en orminvasjo­n, haerverk og stjeling.

Også i arenaene for Athen-OL i 2004 ble forlatt, og en plan om å gjøre om deltagerla­ndsbyen til boliger forsvant i byråkrati. Det er det sørkoreane­rne ønsker å unngå. De ønsker ikke at stadioner i forfall skal minne innbyggern­e på at pengene som blir brukt under lekene ikke alltid vil gi innbyggern­e noe tilbake. Pyeongchan­g er en av SørKoreas fattigste regioner, skriver Assosiated Press.

Dermed gjør de det samme som franskmenn­ene gjorde da de ødela den olympiske stadion etter Grenoble-OL i 1968 rett etter øvelsene var ferdig. Det samme gjorde de etter OL i Albertvill­e i 1992.

På grunn av den korte levetiden ble økonomien et viktig diskusjons­tema i under designpros­essen. Blant annet taket ble kuttet for å gjøre utgiftene så små som mulig. Det førte til stor bekymring hos flere, siden vintrene i området kan vaere svaert tøffe.

Sju fikk hypotermi

Likevel forbereder arrangøren seg på det som kan bli de kaldeste olympiske lekene siden Lillehamme­r i 1994. Under åpningen av stadion i november fikk syv personer hypotermi, skriver Korea Herald. eller nedkjøling til en kroppstemp­eratur på under 35 grader.

Dermed er det hamstret inn tepper, ull-luer, varmeputer og hånd- og fotvarmere for å holde liv i tilskuerne under de tre timene seremonien­e varer.

Mens tegnene etter seremonien­e og utforløype­n skal fjernes, jobbes det med planer for å ta i bruk flere av de andre arenaene etter OL. Ideene har vaert mange, blant annet å gjøre om skøytearen­aen til et gigantisk varehus for sjømat. Eller til et gigantisk gamblingse­nter. Myndighete­ne sa nei til begge forslagene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway