Stavanger Aftenblad

– Kleveland er helt unik

- Sindre Trygsland

PYEONGCHAN­G: Norge har aldri tatt OLgull i snowboard. Det kan Marcus Kleveland (18) fra Dombås gjøre noe med.

Supertalen­tet har konkurrert mot verdenseli­ten siden han var 13-år, og ble kalt «tidenes største talent» av davaerende landslagss­jef Thomas Harstad. Han har hele tiden brutt barrièrer med nye triks. Som da han i fjor som første person landet «quad cork 1800» (fire skruer og fem spinn).

Nå er det hans første OL som gjelder. 18-åringen dro til SørKorea med to ferske medaljer fra X Games i Aspen. Gull i Slopestyle og sølv i Big Air. Det samme presterte han i X Games i 2017, noe han trekker frem som sin største opplevelse på brett.

– Jeg tror det er vanskelig å argumenter­e mot at han er tidenes største talent i norsk snowboard. Han er unik. Jeg har ikke sett maken til brettkontr­ollen hans. Folk skjønner ikke hva han gjør, sier Helene Olafsen, tidligere snowboardp­rofil og ekspert i OL.

18-åringen er forventet å kjempe om gull både i Slopestyle og Big Air. Innfrir han, blir han fort historisk, som den første nordmannen til å ta OLgull på snowboard.

Timevis på trampoline Snowboard-ekspert Helene Olafsen peker på måten Kleveland har nådd toppen: Han har beholdt leken, og har brukt utallige timer på både snowboard og skateboard. For 18-åringen fra Dombås er ikke som resten av den norske OLtroppen. NRK Dagsrevyen hadde i begynnelse­n av 2018 en lengre reportasje om hvordan Kleveland gjør det dårlig på alle fysiske tester og dropper styrketren­ing, men likevel hevder seg helt i verdenstop­pen.

– Jeg gjør egentlig bare det jeg synes er kult. Det beste for meg er å kjøre snowboard. Jeg kunne hatt mer kondis og muskler, men jeg mener det ikke er noe som er bedre for meg enn å kjøre snowboard, sier Kleveland.

Han er enig i beskrivels­en at han har «lekt seg til toppen».

– Det er ganske riktig. Jeg har lekt på snowboard, skateboard og trampoline. Jeg har vaert i bakken og hatt det artig med venner, og har aldri tenkt at det er en jobb.

18-åringen omtales som en «katt», som alltid lander på beina. Evnen hans til å orientere seg i luften trekkes frem gang på gang. Årsaken er trolig time på time på trampoline.

– Jeg brukte sinnssykt mye tid på trampoline før. Var det bra vaer var det fire timer om dagen, sier han.

Kleveland kjører kvalifiser­ing til Slopestyle natt til lørdag 10. februar. En eventuell finale er natt til søndag. Hans andre gullsjanse er Big Air, som kjøres henholdsvi­s natt til 21. februar (kvalifiser­ing) og 24. februar (finale).

 ??  ?? – Jeg gjør egentlig bare det jeg synes er kult, sier Marcus Kleveland, det norske OL-håpet på snowboard.
– Jeg gjør egentlig bare det jeg synes er kult, sier Marcus Kleveland, det norske OL-håpet på snowboard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway