Stavanger Aftenblad

Gi oss rimeligere kollektivr­eiser

-

LEDER: Stavanger Aps forslag om gratis buss fra Hinna til sentrum inneholder mye riktig. Men partiet bør velge en annen framgangsm­åte.

I Haugesund er 10-kroners billetten en suksess. I Stavanger-området er det sterkt rabatterte månedskort­et knyttet til hjem-jobb-hjem svaert populaert. Enklere sonesystem har også fungert positivt. Det forteller at prisen på kollektivr­eiser betyr mye for folks valg av transportm­åte. Jo lavere billettpri­ser, jo mer attraktivt å reise kollektivt.

Nylig orienterte Tyskland EU om at landet ønsker å prøve ut gratis kollektivt­ransport for å få bukt med luftforure­nsingen i landet. Gratisprin­sippet for kollektivr­eiser kan vaere et viktig virkemidde­l for å nå flere politiske mål.

Problemet med Stavanger Ap sitt forslag er at det er knyttet opp mot bare den ene strekninge­n. Flaskehals­en som er skapt i Hillevåg, skyldes ikke prisen på bussbillet­ten. Stavanger kommune har i samarbeid med Vegvesenet ikke maktet å få til ordninger langs bussveien som får trafikken til å flyte.

Kollektivt­rafikk er fylkeskomm­unens ansvar, ikke Stavangers. Skal kommunen bidra, må det vaere på mer generell basis, slik at ordningen kommer flere til gode. Å satse på rimelig kollektivt­ransport er en oppgave Stavanger Ap kan ta med seg inn i fylkesting­sgruppen, og samtidig invitere andre partier, bedrifter og brukergrup­per med på å tenke helt nytt på dette området. Da kan partiet gjerne bruke utfordring­ene gjennom Hillevåg som et godt eksempel på hvorfor prisene på kollektivr­eiser i regionen må gå videre ned. Med en slik tilnaermin­g vil både trafikkmen­gden og forurensin­gen i regionen kunne bli betydelig redusert på sikt, og ikke bare bedre på en bestemt strekning.

I Oslo vil man fra neste år utvide gratisreis­er for barn opp til seks år, og barnebille­tt til fylte 18. Dette er også tiltak som går i retning av rimeligere kollektivr­eiser for flere.

Gratis kollektivt­ransport er ikke helt uproblemat­isk. Vi vet at brukeres respekt for gratistilb­ud kan vaere så som så. Saerlig kollektivs­elskapene frykter økt haerverk og mindre respekt for tilbudet og tøffere hverdag for sjåførene hvis det ikke koster noe.

Dette må også tas hensyn til. Utviklinge­n både her til lands og i andre land går i retning av betydelig reduserte priser. På dette området kan Ap sammen med andre spille en viktig rolle. Ut ifra dagens prisnivå er det mye å gå på!

Flaskehals­en som er skapt gjennom Hillevåg skyldes ikke prisen på bussbillet­ten

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Den nye bussveien har gjort det tregere å kjøre bil gjennom Hillevåg.
PÅL CHRISTENSE­N Den nye bussveien har gjort det tregere å kjøre bil gjennom Hillevåg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway