Stavanger Aftenblad

Snømåking og annen trening

-

DRØSET: Er snø sunt eller farlig? Spør, og du skal få altfor mange svar.

Etter alt å dømme er vi akkurat ferdige med den vinterferi­en som vil gå inn i historiebø­kene og hyttebøken­e som den gangen vi trodde vi var på vei inn i en ny istid. Dette skjedde paradoksal­t nok samtidig med at vi var på vei inn i et varmere og våtere klima som vi kunne skylde oss selv for.

På grunn av disse klimaendri­ngene hadde mange skaffet seg el-biler som det ble umulig å få ladet etter hvert som snøen la seg i tjukke lag over traerne i Vest-Agder, slik at strømledni­ngene ble satt ut av spill. Vi som holdt oss med dieselbile­r, kunne gni oss i hendene og le hånlig. Vi måtte bare grave dem fram først. Men før vi kunne gjøre det, måtte vi måke oss vei fra hytta til parkerings­plassen.

I tillegg måtte noen av oss måke av taket, måke vei til vedboden, til brønnhuset og til der vi henger opp fuglematen.

Vi trodde lenge at dette var sånt man bare gjorde, men så kom vi i skade for å lese aviser først, og ble dermed rammet av en ekstrem rådvillhet. Det er nemlig ikke sikkert at snømåking er noe man kommer fra med livet i behold. Man kunne få hjerteinfa­rkt av det, leste vi. Et annet sted sto det at snømåking var kjempegod trening. Et tredje sted sto det at kvaliteten på treningsøk­ten var helt avhengig av at kostholdet i for- og etterkant av økten var korrekt. Man skulle for eksempel ikke spise sjokolade hvis det gikk på bekostning av mer naeringsri­k mat, og man måtte avslutte dagen med noe proteinrik­t. Man trengte også mer karbohydra­ter hvis man trente mye. Disse problemsti­llingene ble etter hvert helt uoverkomme­lige. For skulle man egentlig høre på de som sa at måking var kjempesunt eller på de som sa at det var livsfarlig? Og kunne man satse på samme diett med så ulike utgangspun­kt? Det ble vi aldri helt enige om. Så vi bestemte oss for å snø inne i stedet. Vi sees når det blir mildvaer. Eller når vi går tomme for sjokolade.

Det er ikke sikkert at man kommer fra snømåking med livet i behold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway