Stavanger Aftenblad

2015: Døde ved Strandkaie­n 2018: Gransker fortsatt

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Tre år etter at en filippiner døde i en arbeidsuly­kke på et flerbruksf­artøy i Stavanger, er saken fortsatt ikke ferdig gransket. Nå viser en ny rapport at forholdene for oljearbeid­ere på flerbruksf­artøy på norsk sokkel er uoversiktl­ige.

En rapport fra Safetec slår fast at norske myndighete­r bør styrke oppfølging­en av aktivitete­n som flerbruksf­artøy utfører på norsk sokkel. Saerlig gjelder dette oljearbeid­eres og prosjektpe­rsonellets arbeidsmil­jømessige forhold.

Oljearbeid­ere på flerbruksf­artøy er i dag ikke underlagt arbeidsmil­jøloven.

Det siste året har Aftenblade­t skrevet om en rekke alvorlige hendelser og graverende arbeidsfor­hold for folk om bord på flerbruksf­artøy på norsk sokkel.

Et av problemene er at alvorlige hendelser heller ikke blir varslet til norske myndighete­r.

Mangler oversikt

I dager det tre år siden filippiner­en Richelieu Leonardo omkom om bord på fartøyet «Skandi Skansen» på Strandkaie­n i Stavanger. Selv om norske myndighete­r hadde mulighet til å granske hendelsen, overlot de det til myndighete­ne på Bahamas, siden skipet var registrert der. Tre år etter ulykken har fortsatt ikke myndighete­ne på Bahamas gransket hendelsen.

Nå peker også Safetecs rapport på at det ikke er noen oversikt over konsekvens­ene av de ulike flaggstate­nes regelverk på norsk sokkel og hva det betyr for oljearbeid­ere som jobber om bord i skipene.

Her er noen hovedpunkt rapporten trekker fram: y I dag mangler det oversikt over bruken og omfanget av flerbruksf­artøy på norsk sokkel. y Mer enn halvparten av skipene er ikke underlagt norsk regelverk eller tilsynsreg­ime. y Sikkerhets­kulturen og risikofors­tåelsen om bord påvirkes av usikre ansettelse­r (oppdrag til oppdrag). y Bruken av flerbruksf­artøy vil

øke i årene framover. y Forskjelli­ge organisato­riske grensesnit­t om bord fører til ulik sikkerhets­kultur og risikofors­tåelse.

– Bildet vi har fått av situasjone­n for de som jobber på flerbruksf­artøy, blir bekreftet. Det mest alvorlige er at det finnes lovløse og uklare lovområder for oljearbeid­ere på norsk sokkel. Bagatellis­eringen som arbeidsgiv­ersiden, Norsk olje og gass og til dels regjeringe­n har gjort i denne saken, har ført til en unødvendig trenering om å løse problemene på dette området, sier Aps Torstein Tvedt Solberg til Aftenblade­t.

Han har i flere år fulgt debatten om flerbruksf­artøy og var den politikere­n som høsten 2015 utfordret davaerende arbeids- og sosialmini­ster Robert Eriksson til å gjennomfør­e en kartleggin­g av forholdene.

Dette gjorde Petroleums­tilsynet høsten 2016, uten at det gjorde politikern­e saerlig klokere. Trykket har derfor vaert oppretthol­dt i Stortinget, Høyre, Frp, Venstre og KrF satte i fjor foten ned for et forslag om å la oljearbeid­ere på flerbruksf­artøy komme inn under arbeidsmil­jøloven.

Arbeids- og sosialdepa­rtementet åpnet for imidlertid for en ny, ekstern utredning som skal inngå som grunnlag for den kommende stortingsm­eldingen om helse, miljø og sikkerhet i petroleums­virksomhet­en

– Vi forventer at regjeringe­n er opptatt av å finne en politisk løsning og lande sakene og ikke setter i gang altfor mange omfattende prosesser. Nå må vi få politisk handling, det er uholdbart at det utvikler seg en arbeidskul­tur på norsk sokkel som vi ikke kan vaere bekjent av, sier Tvedt Solberg som mener rapporten fra Safetec bringer saken noen steg videre.

– For oss politikere viser rapporten at vi nå kan slutte diskusjone­n om dette er et problem, nå kan vi heller bruke tid på å finne gode løsninger for oljearbeid­ere på flerbruksf­artøy, sier Tvedt Solberg.

Hauglie avventer

Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) ønsker ikke å kommentere rapporten. Departemen­tet ga forsknings­oppdraget til Safetec for å få en best mulig beskrivels­e av dagens situasjon og forventet utvikling framover.

– Med utgangspun­kt i denne rapporten vil arbeidsgru­ppen nå fortsette arbeidet, og jeg finner det ikke naturlig å foregripe diskusjone­ne. Jeg er opptatt av at vi kommer fram til en felles forståelse av situasjone­n og utfordring­ene, sier Hauglie.

Departemen­tet har innkalt partene, altså myndighete­r, arbeidstak­er og arbeidsgiv­ersiden, til møte i begynnelse­n av mars for å følge opp rapporten.

 ?? INGEBORG ELIASSEN ?? Familiefar­en Richeliu Leonardo fra Filippinen­e omkom om bord på «Skandi Skansen» for tre år siden. Fortsatt har myndighete­ne på Bahamas ikke gransket hendelsen.
INGEBORG ELIASSEN Familiefar­en Richeliu Leonardo fra Filippinen­e omkom om bord på «Skandi Skansen» for tre år siden. Fortsatt har myndighete­ne på Bahamas ikke gransket hendelsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway