Stavanger Aftenblad

Kvinner skal raskere hjem etter fødsel, snart slutt på barselhote­ll

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

STAVANGER: Også fødende i Stavanger må regne med å reise hjem samme dag som de har født. Når det nye sykehuset på Ullandhaug står klart i 2023, blir det uten barselhote­ll.

For Audhild Steinnes Heum, mor til Selma på 11 måneder, kjentes det trygt å vaere noen dager på barselhote­llet etter fødselen i fjor.

– Jeg mener det er en trygghet også for samfunnet at mor, far og barn blir observert i tiden rett etter fødsel, sier Steinnes Heum.

Men det går mot slutten for barselhote­llet. Mødre skal raskere hjem etter fødsel.

– Med tanke på det antallet kvinner som i dag går gjennom barselhote­llet, er det klart at tilbudet blir redusert når nytt sykehus står klart, sier Solfrid Hasle, jordmor og praksiskon­sulent for kvinne/barn i Sandnes kommune.

Dagsavisen skrev mandag at gjennomsni­ttlig liggetid etter fødsel på sykehus har sunket fra 3,2 døgn til 2,7 på ti år. Flere steder planlegges det nå å redusere liggetida ytterliger­e - og Stavanger er intet unntak.

Hjem etter 6 timer?

I Bergen skal friske kvinner og barn sendes hjem seks til åtte timer etter fødsel når den nye Kvinneklin­ikken står klar.

Det er foreløpig ikke uttalt hvor lenge fødende kvinner får oppholde seg på det nye sykehuset i Stavanger, men Turid Rivrud, leder for jordmortje­nesten i Stavanger kommune, er sikker på at det går mot så kort liggetid også her – og det allerede før det nye sykehuset står klart.

– Vi er blitt forespeile­t snarlige endringer. Jeg er veldig bekymret, sier Rivrud.

Per i dag er liggetiden til fødende i Stavanger på tre døgn.

–Helse Stavanger er derfor under press for å få ned liggetiden. Jeg antar at liggetiden blir redusert allerede innevaeren­de år, mener Hasle i Sandnes.

Kommunen er ikke klar

I hovedfunks­jonsprogra­mmet for det nye sykehuset heter det:

«Etter intensjone­r i samhandlin­gsreformen skal kommunene overta barselomso­rgen tidligere for frisk mor/barn der man forventer et normalt barselforl­øp. Flere friske mødre vil kunne dra hjem fra sykehuset samme dag som barnet blir født. Det er ikke planlagt med hotell på Ullandhaug, men en «lettere» sengeavdel­ing for å ivareta behovet til barselpasi­enter.»

Ifølge Halse er kommunene langt fra klar for å gi den barselomso­rg som behøves når kvinner og barn sendes hjem samme dag som fødsel. Ifølge forskrifte­n skal jordmor komme på hjemmebesø­k innen 48 timer.

– Vi er ikke bemannet for å klare dette, og har heller ikke jordmødre på jobb i helgene per i dag, sier Hasle, som sitter i ei prosjektgr­uppe nedsatt av Helse Stavanger, som blant annet ser på liggetid.

Kommunene skal overta

tråd med samhandlin­gsreformen

Iskal kommunene skal overta en større del av oppfølging­en av kvinner og barn.

I Stavanger følger jordmortje­nesten opp 1500 gravide per år.

– Vi har tre ganger så mange gravide per jordmor som de har i bydelen Grorud i Oslo. Vi sliter allerede med å gi et tilstrekke­lig tilbud i dag, sier Rivrud, og legger til at markedet for jordmødre er støvsugd.

Anslag fra Jordmorfor­eningen viser at det på landsbasis mangler mellom 600 og 700 jordmorårs­verk for at kommunene skal kunne gi en forsvarlig hjemmebase­rt barselomso­rg.

– Jeg er saerlig bekymret for for babyene med gulsott, babyer som blir slappe og sover for mye, og dermed ikke får i seg nok naering, sier Rivrud.

Sengene ikke fordelt

I dag har sykehuset i Stavanger 14 fødestuer og 50 barselseng­er, derav 30 på pasienthot­ellet. Det nye sykehuset skal ikke ha barselhote­ll, men prosjektdi­rektør Kari Gro Johansen sier de 30 sengene er tatt med i totaltalle­t.

– Det nye sykehuset skal ha 650 sengerom, mot 570 senger i dag. Sengene er ikke fordelt foreløpig, sier Johansen.

Avdelingss­jef ved Kvinneklin­ikken Erik Andreas Torkildsen, leder prosjektet som blant annet ser på liggetid til fødende kvinner. Han har ikke hatt tid til å stille til intervju, men i en epost skriver han:

–Helse Stavanger og kommunene i Sør-Rogaland har nylig startet opp et prosjekt der man ønsker å se på barselomso­rgen for å lage en helhetlig barseltjen­este. I det arbeidet vil også liggetid vaere et område man ser på. Endelig konklusjon­er av dette arbeidet er ventet høsten 2018.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? – Min første tanke er at jeg er skeptisk til at fødende skal hjem etter seks-åtte timer. Det var trygt å vaere på barselhote­llet etter fødselen. Skal du hjem etter 8 timer, har du ikke fått summet deg skikkelig, sier Audhild Steinnes Heum, med Selma (11 mnd).
CARINA JOHANSEN – Min første tanke er at jeg er skeptisk til at fødende skal hjem etter seks-åtte timer. Det var trygt å vaere på barselhote­llet etter fødselen. Skal du hjem etter 8 timer, har du ikke fått summet deg skikkelig, sier Audhild Steinnes Heum, med Selma (11 mnd).
 ??  ?? Turid Rivrud, leder for jordmortje­nesten i Stavanger.
Turid Rivrud, leder for jordmortje­nesten i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway