Stavanger Aftenblad

Statoil sa de hadde kartlagt kreftfare på plattform. Det stemte ikke

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

KREFTFARE: Arbeidere på Gullfaks C-plattforme­n blir trolig utsatt for benzen. Statoil har ikke god nok oversikt over kildene for den kreftfremk­allende gassen, mener Petroleums­tilsynet.

Et tilsyn i november på Gullfaks C-plattforme­n i Nordsjøen, vest for Florø, avdekket at Statoil ikke har noen oversikt over hvordan arbeidere på plattforme­n utsettes for benzen.

Oljedamp inneholder ofte den kreftfremk­allende gassen. Den kan gå utover helsen ved lavere konsentras­joner enn tidligere antatt, skriver tilsynet i rapporten. Statoil har ikke kartlagt hvordan de ansatte eksponeres for gassen, og vet dermed heller ikke kildene for benzen, mener Petroleums­tilsynet. Da kan oljeselska­pet heller ikke velge riktig løsning for problemet – og vet heller ikke hvem som blir eller kan bli utsatt for gassen.

Petroleums­tilsynet mener det et er grunn til å tro at ansatte jobber i benzen om bord på Gullfaks C.

Var ferdig, ikke ferdig

Dette er ikke første gang tilsynet ser på risikoen for helsen til arbeidere på Statoil-plattforme­r. Og oljeselska­pet ga i januar i fjor tilbakemel­ding til Petroleums­tilsynet om at de hadde kartlagt benzeneksp­onering på Gullfaks C. Men nå viser det seg ikke å stemme, skriver tilsynet i rapporten.

Rapportert­e feil

At Statoil i januar i 2017 ga beskjed til Petroleums­tilsynet om at kartleggin­gen var fullført, skyldes en feil, forteller talsperson Morten Eek.

– Det har vi gitt tilsynet muntlig beskjed om, og vil følge opp i svaret vårt til tilsynet. Kartleggin­gen var ferdig i uke 48, altså på senhøsten, sier Eek.

Han viser til at kartleggin­gen av benzeneksp­onering ble gått gjennom sammen med ledelse og vernetjene­ste på Gullfaks C i januar i år.

– Så skal vi videre jobbe med hvordan benzeneksp­oneringen skal reduseres. Vi må sikre at vi har et riktig risikobild­e som gjør at vi unngår operasjone­r som gir eksponerin­g, som å gjøre risikovurd­ering før noen kan bli eksponert, samt bruke verneutsty­ret som kreves korrekt.

– Manglende kartleggin­g av benzeneksp­onering blir påpekt i flere tilsyn. Har Statoil gjort en god nok jobb?

– Hele industrien har jobbet med denne utfordring­en i mange år, og har i dag mye bedre kontroll gjennom styringssy­stemer, rutiner for trygg arbeidspla­nlegging og riktig bruk av verneutsty­r. Men det er krevende å få på plass gode nok prosedyrer, så vi skal ikke legge skjul på at vi har hatt utfordring­er her.

– Tilsynet mener verneutsty­ret ikke er godt nok?

– Vi skal bruke det beste utstyret som er tilgjengel­ig og følger krav her. Men vi erkjenner at dette er krevende, siden riktig bruk av utstyr til rette arbeidsopp­gaver og trygg planleggin­g av arbeid også må vaere på plass. Utfordring­en er at det per i dag ikke finnes en kjent nedre grense for når eksponerin­g av benzen kan vaere helseskade­lig. Så det er all grunn til å ta dette på alvor.

Kartlegger alt

Eek understrek­er at Statoil har jobbet med dette i lang tid, og har fått stadig strengere rutiner for å gi bedre beskyttels­e.

– Nå er vi i ferd med å ferdigstil­le arbeidet med å kartlegge områder for benzeneksp­onering for alle installasj­oner på sokkelen som vi har ansvaret for. Så skal dette omsettes i tiltak på de enkeltvise stillinger og oppgaver som er eksponert offshore, og slik gi bedre vern før arbeid starter og når oppgaver utføres.

– Tilsynet skriver at det er grunn til å tro at arbeidere på Gullfaks C er blitt utsatt for benzen. Hva tenker du om det?

– Nå skal vi svare tilsynet i tråd med fristen om hvordan vi konkret vil jobbe med den videre oppfølging­en. Så vi vil komme tilbake til detaljer i svaret vårt, sier Eek.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway