Stavanger Aftenblad

80 russiske troll forsterket amerikansk splid og hjalp Trump

- Jesper Thobo-carlsen Aftenblade­t/Politiken

WASHINGTON:

En gruppe russere med falske identitete­r hjalp Donald Trump i valgkampen, skriver spesialett­erforsker. Facebook mener at hovedmålet ikke var å få Trump valgt, men bare å skape splid.

I mai 2016 sto grupper av demonstran­ter og ropte til hverandre på hver sin side av Travis Street foran det islamske Da’wah Center i Houston, Texas.

Et par håndfuller demonstran­ter – noen med sørstatsfl­agg og t-skjorter med skriften «White Lives Matter» – hadde møtt opp for å protestere mot hva arrangøren­e kalte «islamiseri­ngen» av Texas.

Arrangøren­e var en gruppe som kalte seg «Heart of Texas», og de dukket selv aldri opp.

Det var ikke så rart, siden «Heart of Texas» senere ble avslørt som en gruppe skapt under falske navn av russere tusenvis av kilometer unna i Sankt Petersburg, under slagordet «Texas – hjemsted for våpen, BBQ og hjertet ditt».

I Houston hadde det islamske senteret forklart pressen at de ikke ville arrangere en motdemonst­rasjon fordi det bare ville gi hatgruppen akkurat den oppmerksom­heten de søkte. Det ville derimot gruppen «United Muslims of America» gjerne. De samlet rundt 60 motdemonst­ranter.

Også «United Muslims of America», med slagordet «jeg er muslim og jeg er stolt», var i virkelighe­ten skapt av russere fra trollfabri­kken, som blant annet går under navnet Internet Research Agency (IRA).

Det hevder den amerikansk­e spesialett­erforskere­n Robert Mueller i en tiltale som ble offentligg­jort fredag. Her anklages 13 navngitte personer for å stjele personoppl­ysninger, skape falske identitete­r og posere som amerikaner­e på sosiale medier som Facebook og Twitter med formål om å skape splittelse i USA og påvirke presidentv­alget i 2016.

Internet Research Agency, som hadde sitt sist kjente tilholdsst­ed i en avsperret grå bygning midt i Sankt Petersburg, har blitt omtalt i russiske og internasjo­nale medier siden 2013. Ifølge enkelte observatør­er skjedde det en boom i russisk nettpropag­anda etter de regjerings­kritiske demonstras­jonene i Russland i 2011, som skremte Vladimir Putin. De ble organisert på Facebook og Twitter. Året etter fikk den nye nestledere­n for Putins regjering, Vjatsjesla­v Volodin, som oppgave å få kontroll på internett, skriver avisen The New York Times. En rekke tidligere medarbeide­re har fortalt journalist­er om jobbene sine – ofte anonymt av frykt for konsekvens­ene. De angivelige lederne har avvist alt og det samme har russiske myndighete­r.

Amerikansk­e avdeling Tiltalen beskriver en egen avdeling av IRA, som går under navnet «translator project» eller oversetter­prosjekt. Tidligere medarbeide­re har kalt det «den amerikansk­e» avdelingen, som skulle føre «informasjo­nskrig mot USA» og «spre mistillit til kandidaten­e og det politiske systemet generelt», skriver Robert Mueller og teamet hans.

Spesialist­ene begynte å følge grupper på amerikansk­e sosiale medier som var opptatte av politikk og sosiale spørsmål. De reiste – eller forsøkte å reise – på reportasje­turer til USA, ifølge tiltalen.

Det var en eksplisitt oppgave å hjelpe den republikan­ske presidentk­andidaten Donald Trump, og også den demokratis­ke kandidaten Bernie Sanders – de to anti-establishm­ent-kandidaten­e som skapte splid i de to partiene, og ikke minst gjøre alt for å trekke ned den demokratis­ke favorittka­ndidaten Hillary Clinton, går det frem av tiltalen.

Spesialist­ene ble instruert til å «benytte enhver anledning til å kritisere Hillary og resten (unntatt Sanders og Trump – dem støtter vi)».

De opprettet forskjelli­ge grupper, konti og hashtags som skulle appellere til forskjelli­ge ytterliggå­ende gruppering­er. «Army of Jesus» viste Jesus og Satan som brøt håndbak, mens Satan sa at hvis han vant, så vant Clinton.

I forkant av valget begynte spesialist­ene å undergrave tilliten til selve valgproses­sen med falske nyheter om valgsvinde­l. Det samme gjorde Donald Trump under valgkampen. De prøvde å få minoritets­grupper til å bli hjemme eller stemme på andre kandidater enn Hillary Clinton.

Trump og kaos

Tiltalen beskriver en målrettet innblandin­g utenfra, men illustrere­r også at de russiske trollene ikke har funnet opp de dype amerikansk­e bruddlinje­ne. De prøvde å forstørre dem og gjøre allerede stridende grupper mer redde for hverandre, og minske deres tillit til systemet.

Nå har det oppstått diskusjon om hvorvidt det var et russisk hovedmål å få Donald Trump valgt, eller han «bare» var et middel til å forstørre splittelse­n. Og hvorvidt de 80 trollene spilte noen større rolle i det store bildet.

Facebook har under en høring i den amerikansk­e Kongressen fortalt at 150 millioner amerikaner­e så de russisk-skapte reklamene.

Amerikansk­e medier har faktasjekk­et Facebook-sjefen og påpeker at tiltalen tydelig sier at det var et erklaert mål å hjelpe Trump mot Clinton. Reklamene var kun en del av denne kampanjen. Aksjonen i Houston skulle for eksempel skape forbindels­er mellom Clinton og et islamsk budskap, påpeker The New York Times.

Noen forskere har vurdert at effekten av den russiske kampanjen blir gjort større enn den var. Til glede for Vladimir Putin. Den russiske journalist­en Andrej Sakharov var en av de første til å rapportere om IRA. Han sier til Washington Post at mange russiske konservati­ve nå er stolte.

– De sier: Se hva russere kan gjøre! Kun 90 mennesker med to millioner dollar har skremt Amerika! Vi er sterke!

Boblet over for Trump

Donald Trump gledet seg i første omgang over at tiltalen ikke nevnte noe om samarbeid mellom russerne og ham eller staben hans. I løpet av helgen boblet det imidlertid over for ham da media fokuserte på hjelpen han fikk under valgkampen. Han irettesatt­e på Twitter sin egen sikkerhets­rådgiver, som ifølge Trump skulle ha fastslått at russerne ikke hadde noen aksjer i valgseiere­n hans. Trump har ofte forsøkt å skape tvil om sikkerhets­tjenestene­s konklusjon om russisk innblandin­g i valget. Nå tvitret han at hvis russerne ville skape kaos i USA, så lyktes de. Han kommentert­e ikke at de tilsynelat­ende i nettopp ham så en effektiv skaper av det kaoset.

 ?? NAIRA DAVLASHYAN / AP / NTB SCANPIX ?? Dette skal vaere den tidligere «Troll»-fabrikken i St. Petersburg.
NAIRA DAVLASHYAN / AP / NTB SCANPIX Dette skal vaere den tidligere «Troll»-fabrikken i St. Petersburg.
 ?? MSTYSLAV CHERNOV / AP / NTB SCANPIX ?? Og her skal den nye «Troll-fabrikken i samme by holde hus.
MSTYSLAV CHERNOV / AP / NTB SCANPIX Og her skal den nye «Troll-fabrikken i samme by holde hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway