Stavanger Aftenblad

Politiets hemmelige liv

- Kristine Foss Rådgiver/jurisk, Norsk Presseforb­und

RETTSSIKKE­RHET: I Norge må pressen holde seg inne med politiet for å få informasjo­n. Da er det vanskelig å vaere kritisk.

28. august 2014 blir en 15 år gammel gutt pågrepet hjemme og tatt med til et to timer langt avhør med politiet, uten forsvarer eller foreldre til stede.

I avhøret tilstår 15-åringen forsøk på voldtekt av en jevnaldren­de gutt, sammen med fire andre gutter. Avhøret blir lagt fram som en del av bevismater­iale mot gutten i den etterfølge­nde straffesak­en i Stavanger tingrett.

Til stede i retten er avhørspesi­alist Asbjørn Rachlew. Han er oppnevnt som sakkyndig og har sett gjennom opptaket. Hans konklusjon er klar: Avhøret bryter med grunnlegge­nde menneskere­ttigheter. Politiet bruker metoder man har gått bort fra for lenge siden, som inkluderer press og manipulasj­on.

Retten ser bort fra tilståelse­n. Gutten blir frikjent. Når NRK ber om innsyn i opptak av avhøret og sakkyndigr­apporten, er svaret nei. Dette til tross for at gutten selv og hans foreldre vil at NRK skal få innsyn. Hovedbegru­nnelsen er personvern­et til han som anmeldte voldtekten.

I Sverige ville vi mest sannsynlig fått utlevert både opptakene og rapporten, men fordi vi ikke har klare regler på dette i Norge, er det vanskelig å få ut dokumentas­jon fra politiet, og saerlig når ting går galt.

Folk har krav på å få vite

NRK måtte til Høyesteret­t for å få ut videooppta­k fra legevakten der en mann døde under et basketak med to politibetj­enter og en ambulansea­rbeider. Retten mente opptakene var så viktige for NRKs mulighet til å kontroller­e politiet, at hemmeligho­ldet var et inngrep i ytringsfri­heten.

Riksadvoka­t Tor-Aksel Busch lovet mer åpenhet etter høyesteret­tsavgjørel­sen. Utover en ny veileder, har vi sett lite av dette.

At politiet i Stavanger har gjennomfør­t et avhør av et barn som blir satt til side i retten, og som av sakkyndig beskriver som ulovlig, er en sak av offentlig interesse. Folk har krav på å få vite mer om hva som skjedde.

Statsadvok­aten har erkjent at avhøret hadde noen mangler. Det er fremdeles langt fra Rachlews beskrivels­e til politiets erkjennels­e. Hvorfor skal ikke vi få innblikk i begge versjoner? Det er naerliggen­de å tro at politiet hovedsakel­ig ønsker å skjule sine feil.

Kan ikke vaere opp til politiet alene

I den svenske dokumentar­en «Fallet Kevin», som omhandler en 20 år gammel sak der to små brødre i avhør skulle ha innrømmet å ha drept en fireåring, avdekker SVT flere kritikkver­dige forhold. Men det var først da vi fikk se opptakene av avhørene at vi virkelig skjønte hvor ille dette var. Kanskje er det den knyttneven påtalemynd­igheten er redde for i denne saken også.

Det kan ikke lenger bare vaere opp til politiet å avgjøre om og i hvilke saker folket skal få innsyn. Norsk Presseforb­und mener vi bør se til Sverige der samfunnet har langt større mulighet til å kikke politiet i kortene.

I mellomtide­n kan vi håpe Statsadvok­aten forstår at hemmeligho­ldet i denne saken ikke kan bli stående.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway