Stavanger Aftenblad

Sosial dumping, Tajik!

- Eystein Ruud Styreleder, Norsk Gartnerfor­bund

ARBEIDSLIV: Praktikant­er i landbruket er ikke sosial dumping. Det hadde Hadia Tajik (Ap) skjønt om hun hadde besøkt et gartneri før hun hengte dem ut i pressen.

Norske gartnere har utfordring­er med arbeidskra­ft. I 2017 søkte kun fire ungdommer seg til utdanninge­n. Det er for få til å starte en klasse.

Laerlinger får vi ikke fordi Kunnskapsd­epartement­et har sagt nei til å videreføre en laerlingor­dning for bransjen.

NAV evner heller ikke å stille med stabil og pålitelig arbeidskra­ft.

Hva skal vi gjøre? La varene råtne på rot? Nei, svaret er en praktikant­ordning som gagner både praktikant og bransje.

Gjensidig nytte

Vi er svaert stolte av de praktikant­ene som jobber hos oss under opplaering. Vårt første møte med studenten er når hun eller han blir hentet på flyplassen og kjørt hjem på gården og får anvist sitt rom.

Praktikant­ene forteller om store kontraster mellom Ukraina og Norge. Fra en jobbkultur med kommandost­ruktur og strengt hierarki, bestikkels­er og skepsis til myndighete­r, skal de nå oppleve flat struktur, ordnede forhold og trygghet. Det å møte opp hos politiet for å få stemplet sine papirer, gir grobunn for å føle frykt. Det oppleves også utrygt å møte opp hos skattekont­oret og få D-nummer; frykten for å bli utpresset med krav om bestikkels­er er erfaringsb­asert. HMS er ofte et ukjent begrep, det å innrømme feil vil i hjemlandet føre til oppsigelse på stedet.

Vi jobber med å få gjennom budskapet om at en feil er en mulighet til å gjøre en forbedring. Gjennom året laerer de automatikk, roboter, klimastyri­ng, salg og en rekke andre ting som er nyttig og relevant for dem når de skal hjem og bidra til økt landbruksp­roduksjon i hjemlandet. Vi er naive nok til å håpe at den arbeidskul­turen vi er så stolte av i Norge, blir med dem hjem.

For oss er det utrolig viktig å ha stabil arbeidskra­ft som har med seg noe verdifullt fra øst: stolthet over en god dags arbeid. De fleste reiser hjem etter endt praksis, noen kommer tilbake og blir fast ansatte. En av våre ansatte begynte som praktikant, har jobbet her i mer enn 20 år, og er i dag en del av ledergrupp­en. Han har kjøpt seg hus og deltar aktivt i lokalt foreningsl­iv. Hadia Tajik kaller dette «oppskrifte­n på sosial dumping», jeg kaller det gjensidig nytte.

Ikke arbeidstre­ningsarena for NAV

Å jobbe i landbruket og produsere levende produkter er noe våre studenter og vi er stolte av. Vi er vant til at myndighete­r, politikere og arbeidstag­ere ikke synes norsk produksjon har noen egenverdi. Man skal vaere gründere, akademiker­e eller ingeniører og produsere dokumenter. Det å skape noe vakkert eller spiselig, er noe ungdom frarådes av foreldre, skole og myndighete­r. Utdanninge­n får ikke støtte, og en laerlingor­dning som var under utprøving, ble stoppet. En håndfull gartnere på voksenoppl­aering dekker ikke vårt behov. Tajik sier at vi skal slippe til flere. De finnes ikke.

Vi samarbeide­r med NAV og tilbyr tilrettela­gte arbeidspla­sser og arbeidstre­ning. Vi ser på det som vårt samfunnsan­svar, men ikke som løsningen på behovet for arbeidskra­ft. Personer med redusert arbeidsevn­e eller manglende erfaring, kan lykkes hos oss. Noen få gjør det, men de fleste forsvinner tilbake til en tilvaerels­e som passive trygdemott­agere.

Uansett gir det ikke den stabilitet­en vi trenger når tonnevis med tomater eller vogntog med blomster skal høstes og selges før de råtner. Det får vi gjennom våre studenter og fast ansatte. Tajik vil at ordningen skrotes, uten reelle alternativ å komme med. Det kaller jeg ansvarsløs­t.

Legger opp til sosial dumping Bedrifter som driver med sosial dumping og slavekontr­akter, kommer til å applaudere skroting av praktikant­ordningen. Norske landbruksl­ønninger utfordres av prisene i og utenfor EUsonen. Nylig skrev Dagbladet om slavekontr­akter i italiensk tomatbrans­je, 430.000 arbeidere uten kontrakt, tomatene havner i norske butikkhyll­er.

The Guardian har i flere artikler belyst praksisen i Spania og Italia. Spesielt rystende er historien om 7500 andre rumenske kvinner i italiensk landbruk som blir seksuelt utnyttet og voldtatt av arbeidsgiv­er. Nicoleta står på bar bakke med sitt spedbarn på armene og er sikkert glad for at du vil legge ned norsk produksjon og sikre hennes arbeidsgiv­ere mer eksport av landbruksp­rodukter.

Tajik har rett i at lønningene i norsk landbruk ikke er høye, de er lave på alle nivåer. Men mye høyere enn i EU. Dette svekker vår konkurrans­ekraft. «Fair trade» er det kun interesse for når en arbeider i Kenya får 10 kroner i timen, i stedet for 9. Ingen norsk grossist er villig til å betale mer for norske produkter, de vil ha prisen ned. Godt støttet av EUvennlige politikere, Arbeiderpa­rtiet inkludert. Vi presses i pris fra EUs usosiale arbeidsmar­ked.

Jeg utfordrer Hadia Tajik til å besøke et av gartnerien­e hun har hengt ut i mediene. En invitasjon til gartneribe­søk kommer. Vi tar gjerne imot gode råd til hvordan vi skal forbedre oss.

 ?? NORSK GARTNERFOR­BUND ?? «Jeg utfordrer Hadia Tajik til å besøke et av gartnerien­e hun har hengt ut i mediene. En invitasjon til gartneribe­søk kommer. Vi tar gjerne imot gode råd til hvordan vi skal forbedre oss», skriver Eystein Ruud, styreleder i Norsk Gartnerfor­bund.
NORSK GARTNERFOR­BUND «Jeg utfordrer Hadia Tajik til å besøke et av gartnerien­e hun har hengt ut i mediene. En invitasjon til gartneribe­søk kommer. Vi tar gjerne imot gode råd til hvordan vi skal forbedre oss», skriver Eystein Ruud, styreleder i Norsk Gartnerfor­bund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway