Stavanger Aftenblad

Statoil tar i for hardt om sugeankere­t

- Håkon C. Pedersen Forfatter, Randaberg

DEBATT: Hvem fant opp sugeankere­t, Statoil eller Neodrill? Kanskje var det heller på Rosenberg grunnlaget for denne teknologie­n ble lagt – for 25 år siden?

Jeg leser med interesse i Magasinet på lørdag om patentkonf­likten som er under oppseiling mellom Harald Strand og Statoil, og merker meg at Statoils talsperson, Eskil Eriksen, påberoper seg å ha vaert vaert pionerer under utvikling av denne sugeanker-oppfinnels­en på 1980-tallet. Det er å ta hardt i.

Startet for 25 år siden

Høsten 1992 fikk Kvaerner Energy en EPC-kontrakt for bygging av fire manifoldse­ntre, et stigerørsf­undament og 18 beskyttels­esstruktur­er (satelliter) for Hydros Troll Olje-prosjekt. Kontrakten omfattet «detaljpros­jektering og innkjøp i tillegg til fabrikasjo­n, ferdigstil­lelse, integrasjo­nstesting, utlasting og assistanse ved installasj­on», altså en «nøkkel i døren»-kontrakt.

Rosenberg fikk oppdraget med ståldelen, og kom her til å introduser­e det såkalte «sugeanker»-prinsippet for bunn-fundamente­ring, i stedet for det kostnadskr­evende peling-konseptet, som var forutsatt på anbudstegn­ingene.

Sugeanker-prinsippet er senere, og til dags dato, standardlø­sning der hvor bunnforhol­dene tillater det, som på Troll-feltet.

Også her ble det benyttet aktiv «suging» ved hjelp av undervanns­robot (ROV) dersom egenvekten av de forskjelli­ge konstruksj­onene skulle vise seg ikke å vaere tilstrekke­lige for å få trykket ankrene ned i havbunnen. Disse ankrene kunne vaere opp til seks meter i diameter, og fire meter i dybde, med ett i hvert hjørne.

Undertegne­de var ingeniør-koordinato­r for de innledende forstudier og tok Europa-patent på ventilen som skal åpne for luftgjenno­mstrømning ved installasj­on gjennom bølgene («splashsone­n») til havs. Disse oppfinnels­ene kom i vesentlig grad til å sikre kontrakten som Rosenberg altså vant, og de anvendes fortsatt.

Undertegne­de utarbeidet også en alternativ satelitt-konstruksj­on fundamente­rt på ett sentralt, nivellerba­rt sugeanker, som minner en del på Neodrills konsept, men det ble aldri realisert. Saken var at Rosenberg tjente for godt på det opprinneli­ge konseptet.

Ingeniørmi­ljøet ble rasert

Det hører forøvrig med til denne industrihi­storien at prosjektet ble en formidabel suksess, teknisk og økonomisk. Dette ikke minst takket vaere den naere forbindels­e mellom ingeniører og fysisk produksjon, med hurtige og direkte tilbakemel­dinger og ubyråkrati­ske saksbehand­lingsrutin­er.

Desto større ble forbausels­en på Rosenberg da det ble besluttet at all designutvi­kling, også subsea, heretter skulle legges til Kvaerner Engineerin­gs kontorer i Oslo. Ifølge «Omstilling 93», som det ble kalt, skulle Rosenberg nå først og fremst spesialise­re seg som et produksjon­sverksted. I perioden 1989– 1993 ble eksempelvi­s antall sivilingen­iører redusert fra 70 til 30, mens imidlertid antallet tekniske funksjonae­rer i 1994 ble økt til 426.

Rosenbergs subsea spesialkom­petanse forvitret imidlertid gradvis. Undertegne­de var, underlig nok, lenge eneste aktive og gjenlevend­e ingeniør på nåvaerende Rosenberg Mek. som har prøvd å videreform­idle subsea-kompetanse­n for ståldelen i pågående prosjekter, sist i 2007. Den er nå, forhåpentl­ig, i god gjenge igjen i en ekspandere­nde ingeniørst­ab.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway