Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n har store ambisjoner for grønn omstilling av industrien

- Tina Bru Stortingsr­epresentan­t (H)

KLIMA: Uten fangst og lagring av CO2 vil det vaere svaert vanskelig å nå verdens klimamål. Men for å unngå at månelandin­gen igjen blir et mageplask, trengs det bedre prosesstyr­ing.

Derfor tar Arild Theimann i Industri Energi feil når han kritiserer regjeringe­ns arbeid med CO2-håndtering. For det Theimann beskriver som et «hvileskjae­r» er i realiteten at vi har laert av tidligere erfaringer at det ikke er fornuftig å gjøre forhastede beslutning­er på et mangelfull­t beslutning­sgrunnlag. Fullskalap­rosjektet vil kreve store økonomiske ressurser. I en investerin­gsfase vil det binde opp en betydelig del av handlingsr­ommet i statsbudsj­ettet. Det er derfor viktig å sikre god forankring i Stortinget.

Grundig gjennomgan­g

Regjeringe­n har satt i gang flere konseptstu­dier på fangst, transport og lagring av CO2. Norcem, Fortum Oslo varme (Klemetsrud­anlegget) og Yara har levert sine konseptstu­dier av CO2-fangst. Statoil gjennomfør­er konseptstu­dier av CO -lagring frem mot sommeren 2018.

Konseptstu­diene vil gi oppdaterte kostnadses­timater for fangst og transport av CO2, og en bedre forståelse av risikoen i de ulike prosjekten­e og dermed også et overordnet bilde av statens kostnader og risiko. Det er nå igangsatt ekstern kvalitetss­ikring av dette underlaget.

Etter at resultaten­e fra konseptstu­diene på fangst og transport er gjennomgåt­t, vil regjeringe­n komme tilbake til Stortinget med et helhetlig fremlegg om arbeidet med fullskala CO2-håndtering i Norge, senest i forbindels­e med revidert nasjonalbu­dsjett 2018. Regjeringe­n vil her gi en vurdering av industriak­tørenes bidrag til prosjekt, statens samlede kostnader og risiko samt potensiale­t for kostnadsre­duksjoner og teknologis­predning til prosjekter internasjo­nalt.

Nødvendig beslutning­sgrunnlag Regjeringe­ns ambisjon om et fullskala demonstras­jonsanlegg for CO2-fangst og -lagring krever at vi jobber systematis­k og målrettet med å etablere et godt beslutning­sgrunnlag. Og det er en viktig betingelse for å lykkes at teknologie­n blir så billig at den tas i bruk på global basis.

Det arbeidet er for viktig til å forhaste seg med. Men det er stor forskjell mellom å gjøre en grundig jobb, og et «hvileskjae­r».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway