Stavanger Aftenblad

I samme båt

- Helge Hansen

Vi er i fasten nå og mange forbereder seg til å feire påske. Den troende følger Jesus på veien til korset. Fasten er også en tid for ekstra solidarite­t med de fattige og undertrykt­e. Verden trenger gode felles løsninger på store globale problemer. Men dette kommer ikke av seg selv. Felles solidarisk innsats må kjempes frem gjennom bønn og arbeid.

Alle i verden er dypest sett i samme båt. Alle på denne vakre, sårede planeten henger på en eller annen måte sammen. Det er ikke nok at noen fremst i båten har det fint og godt, hvis det lekker i bakre delen av båten. Og det er det som nå er i ferd med å skje. Mange mennesker merker de menneskesk­apte klimaendri­ngene i sine liv. Det er dramatisk.

Vi trenger ledere som drømmer og som har kraft til å sette drømmene ut i livet. Slik som Martin Luther King sa det i en kritisk periode i amerikansk historie:

Jeg sier dere i dag, selv om vi står overfor dagens og morgendage­ns problemer, at jeg likevel har en drøm. Jeg har en drøm om at denne nasjonen en dag vil reise seg og leve etter sin tros sanne budskap: Vi anser disse sannheter som selvfølgel­ige, at alle mennesker er skapt like. Martin Luther King jr., i Washington D.C. 20. august 1963.

Faste er ikke å snu ryggen til alt det gode i livet. Det er tvert imot. Det er å vende seg mot livet. Åpne øynene og se på hele verden. Fasten inviterer oss til å leve enklere, slik at flere ganske enkelt kan få leve. Profeten Jesaja sier det på denne måten:

Nei, slik er fasten som jeg vil ha: at du løslater dem som med urett er lenket, sprenger båndene i åket og setter de undertrykt­e fri, ja, bryter hvert åk i stykker, at du deler ditt brød med den som sulter (Jesaja 58,6f).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway