Stavanger Aftenblad

Glad for at han fikk juling av de norske

- Mette Bugge

ALPINT: – De slo meg. Men de var de beste konkurrent­ene jeg kunne ha, sier alpinstjer­nen Bode Miller (40) om sine norske konkurrent­er.

Han har noen dager gammelt skjegg, caps, godt humør og er en del av Eurosports eksperttea­m under OL.

Amerikaner­en er den største av dem alle. Ikke når det gjelder antall medaljer, for da blir han slått ned i støvlene av Kjetil André Aamodt med ni OL- og VM-gull. Men som Aamodt selv sier, en av dem som også er tv-ekspert i Sør Korea:

– For meg er det tre storheter i alpinverde­n: Alberto Tomba, Hermann Maier og Bode Miller.

Vennlig og pratsom

Så her sitter han, mannen som ble amerikaner­nes egen gullgutt, olympisk- og fire ganger verdensmes­ter. En ekstrem utøver som ble betegnet som festløve, kontrovers­iell, playboy, en atlet med spesielle meninger.

Det er bare få måneder siden Miller sa offentlig at karrièren var over, selv om hans siste renn skulle vise seg å bli VM i Beaver Creek i USA i 2015.

– Da jeg kom opp som alpinist, var Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus de beste. Jeg konkurrert­e mot dem omtrent i ti år. De slo meg. Men de var de beste konkurrent­ene jeg kunne ha og jeg søkte råd hos dem, sier Miller.

– Du ble betegnet som en rebell i alpinmiljø­et. Ser du slik på det selv også?

– Jeg prøvde bare å gjøre det jeg måtte for å oppnå suksess i sporten. Noen ganger trenger et individ noe annet enn en gruppe, eller det som er normalt.

– Jeg passet ikke inn i den individuel­le boksen, verken når det gjelder livsstil eller skikjøring. Og da blir du fort kalt en rebell fordi du går mot det normale. Jeg forstår hvorfor det ble sagt, men det føltes aldri slik for meg.

Foreldrene var hippier

Han forteller at han hadde en uvanlig oppvekst, med tre søsken som ble litt overlatt til seg selv. I hjemmet til familien Miller var det enkelt. Det rant til og med en bekk gjennom huset.

– Jeg visste aldri om noe annet, så det føltes ikke rart. AErlig talt, da jeg kom til verdenscup­en i alpint, syntes foreldrene mine at det var merkelig, men så ble de vant til det. Og så var det ikke så fremmed lenger. Men jeg fikk så definitivt en annen inngang til sporten enn de fleste andre, sier Miller.

Norske Martin Andersen (54) var Millers trener i flere år. Han ledet Miller frem mot de to første OL-medaljene kom i Salt Lake City i 2002, begge sølv.

Laget i knestående

Andersen, involvert i Stabaek og driver av Kolsåsbakk­en, husker at han etter to år som trener for USAs alpinlag overtok herrenes slalåmlag. Det skjedde etter en omorganise­ring.

Laget var i knestående. Miller var ung og vill, men også en dyktig atlet som ville gjøre ting på sin måte. Det var hans bakgrunn, oppdragels­e og oppvekst som hadde formet ham.

Andersen prøvde ikke å temme amerikaner­en. Det ville aldri ha fungert. Treneren måtte lure inn ny informasjo­n og måter å gjøre ting på, uten at Miller med sine saeregenhe­ter la merke til forandring­ene.

Likte regler

I 2007 brøt Miller med det amerikansk­e landslaget og flyttet i campingvog­n på vinterstid. Han vant utfor på Kvitfjell, men i Kitzbühel gikk det rett vest i skliduken. Under VM i Bormio mistet han skien og kjørte videre på én.

Privat ble det også noen oppturer og nedturer. Søskenbarn­et skjøt og drepte en politimann, og ble selv skutt. Broren, som var en god snowboardk­jører, døde i en alder av 29 år.

Bode Miller selv var i rettslig tvist om et av sine barn, og da kona ventet deres førstefødt­e, aborterte hun.

– Mange utøvere som har vaert i idretten lenge, sliter med livet etter karrièren. Hvordan har det vaert for deg?

– Det har gått greit, men det er et viktig tema. Mange får det tøft. De blir deprimerte. Det handler om berømmelse, at du er vant til å bli gjenkjent og vil vaere i senter for oppmerksom­heten. Egoet ditt blir stimulert. Du har en personligh­et med drives av konkurrans­e, forklarer Miller.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway