Stavanger Aftenblad

Måtte de holde ut lenge

-

LEDER: Hundretuse­nvis demonstrer­te i helgen mot USAs våpenlover. De unge går fremst.

25.000 barn og unge i USA er drept av skytevåpen siden 1999. 200.000 har opplevd skolemassa­krer. 14. februar i år døde 17 elever og laerere i en skolemassa­kre ved Marjory Stoneman Douglas High school i Portland. 15 ble skadd.

Bare dager etterpå tok de overlevend­e til motmaele mot de liberale våpenloven­e. Emma Gonzales var en av dem. Hun talte, hun åpnet twitterkon­toen @emma4chang­e, og hun oppfordret unge til å marsjere mot våpenloven­e. Hun har over en million følgere.

I helgen tok folk til gatene. Ledet av overlevend­e fra Florida samlet hundretuse­ner seg i en demonstras­jon i Washington og i 800 andre arrangemen­ter landet over. Det er de mest omfattende demonstras­jonene i USA siden Vietnamkri­gen.

Det er umulig ikke å bli berørt av tv-bildene og talene. Av folkehavet, av Emma Gonzales, som mens tårene renner står helt stille på talerstole­n i seks minutter og tjue sekunder, like lenge som det tok morderen å drepe 17 av hennes medelever og laerere.

Men hjelper det?

De unge fra Florida insisterer med rette på at det er de som betaler prisen.

Fredag foreslo Trump-administra­sjonen å forby bump stocks, som gjør halvautoma­tiske våpen om til helautomat­iske.

Delstaten Florida har hevet aldersgren­sen for å få kjøpe våpen fra 18 år til 21. Flere store kjeder har sluttet å selge våpenet som dreper flest, den halvautoma­tiske rifla AR 15.

Og det er ikke lenger forbudt å undersøke eller forske på konsekvens­ene skytevåpen har for folks helse.

Trump snakket rett etter massakren om å stramme inn våpenloven­e. Men da endringene kom, gikk de stort sett ut på å skjerpe sikkerhete­n ved amerikansk­e skoler.

Det er mellomvalg i USA i november. Mange snakker om demonstras­jonene som en start på valgkampen for demokraten­e, som er villige til å endre våpenloven­e. Det sies også at en av grunnene til at Demokraten­e tapte presidentv­alget, var at så mange unge lot vaere å stemme.

Til nå har den voksne amerikaner som vil beskytte sin familie og eiendom mot inntrenger­e fått stå som bildet på hvem det vil ramme hardest om lovene blir forandret.

De unge fra Florida har endret det. De nekter å gå ut av bildet. De insisterer med rette på at det er de som betaler prisen.

Men de må bli i bildet lenge skal de klare å endre våpenpolit­ikken. Måtte de klare det.

 ?? MARK PYNES / TT / NTB SCANPIX ?? «Våpen dør ikke. Mennesker gjør».
MARK PYNES / TT / NTB SCANPIX «Våpen dør ikke. Mennesker gjør».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway