Stavanger Aftenblad

Digital påskekrim

- Siri M. Kalvig PgD, leder for Forsknings­nettverket for miljøvennl­ig energi ved UiS og IRIS

GJESTEKOMM­ENTAR: Dan Browns lettleste bok inviterer til dype refleksjon­er over temaet kunstig intelligen­s.

Det er påske og tid for krim. Det er visstnok ikke de dramatiske bibelske påskehende­lsene som er årsaken til at vi vil lese, se og høre krimhistor­ier i påsken, men en enkelthend­else for snart hundre år siden. Relasjonen mellom krim og påske skal kunne spores tilbake til 1923, da avisoversk­riften ‘Bergenstog­et plyndret i natt’ stod på trykk i landets aviser. Dette var en reklamekam­panje for en ny krimroman. Folk oppfattet det som en nyhet og det skapte stort oppstyr. Dette skal etter sigende vaere starten på epoken der vi forbinder påske med krim og mysterier.

Bokanbefal­ing

Den siste romanen jeg leste var «Origi»n av Dan Brown. Jeg koste meg glugg i hjel med en bok som litteratur­kjennere i både VG og NRK sier inneholder en rekke plattheter og flate karakterbe­skrivelser. De om det.

Det som appellerte mest til meg i denne boken, som i de fleste andre av Browns bøker, er alle de vitenskape­lige og kunsthisto­riske referansen­e og detaljene. Denne gang er det kunstig intelligen­s og datasimule­ringer som danner bakteppet. Dette er et hot tema om dagen.

Og det kan vaere skummelt. Den berømte britiske fysikeren Stephen Hawking, som døde tidligere denne måneden, advarte oss mot den raske utviklinge­n av kunstig intelligen­s - Artificial Intelligen­ce (AI).

Han sa at AI kan vaere det beste som har skjedd oss, eller det verste.

Det kan transforme­re eller ødelegge samfunnet vårt. Krimingred­iens, altså.

Siris overmann

«Opprinnels­e» handler om en genial dataeksper­t og futurist som hevder han har funnet svaret på verdens to viktigste spørsmål. Hvor kommer vi fra, og hvor går vi? Akkurat da han skal kringkaste svaret, blir han drept. I kjent Brown-stil er det så klart for at hovedperso­nen, symbolfors­keren og professorh­elten Robert Langdon, skal løse mysteriet og finne ut hva dataeksper­ten hadde oppdaget. Underveis blir vi kjent med Mr. Winston, som viser seg å vaere en digital, personlig assistent. Langdon beskrev denne som «It’s like having Siri on steroids». Det er ikke grenser for hva Winston kan utrette ved hjelp av AI og hvilken «relasjon» datamaskin­en kan bygge til både Langdon og hans vakre kvinnelige medhjelper.

Brown sin personlige assistent Winston går iPhone-Siri en høy gang, og kanskje er det ikke en totalt urealistis­k fremtidig personlig assistent Brown fantaserer om? Men bokens digitale fremtidsse­narier stopper ikke med personlige assistente­r. I Browns verden bygges det også en super datamaskin og en datamodell som kan simulere livets opprinnels­e og gi svaret på hvor vi kommer fra og hvor vi går.

Simulering av livet

Brown spinner videre på et reelt eksperimen­t fra 1950-årene. Forskerne Stanley Miller og Harold Urey fra USA utførte eksperimen­ter med en såkalt ursuppe. En blanding av gassene ammoniakk, hydrogen, metan og vanndamp ble utsatt for kraftig elektriske utladninge­r. Målet var å skape mer komplisert­e organiske stoffer, og utvikle liv. De klarte å påvise dannelse av bla. aminosyrer. Brown tar dette uendelig mye lengre. Han lar datamodell­er vaere i stand til å simulere forholdene i eksperimen­tet, og han utvider dette til å vaere en simulering av starten på liv på kloden vår. En utvikling som skal ta millioner av år, kjører superdatam­askinen gjennom på noen få dager.

Vi er milevis fra å kunne simulere virkelighe­ten på den måten Brown skisserer, og så vidt jeg kan forstå er det urealistis­k. I boken forklarer Winston at hans tidligere skaper (den avdøde geniale dataeksper­ten) i detalj klarte å modellere atmosfaere­ns dynamikk og havets strømninge­r. Han laget en perfekt modell over verden som så kunne «spoles» tilbake til tidenes opprinnels­e, eller fremover, for å avsløre hvordan vi kommer til å utvikle oss.

Maskinlaer­ing og bedre varsel Vaervarsli­ng er et eksempel på hvordan en datamodell av en fysisk virkelighe­t kan brukes til å forutsi en tilstand. Vi «spoler» vaermodell­ene frem og tilbake, og på denne måten lager vi et virtuelt vaer som vi bruker til statistikk og til varsler. Vaervarsli­ng er som kjent befengt med stor usikkerhet, og jo lengre frem og jo mer detaljert vi prøver å varsle vaeret, jo vanskelige­re er det. Browns liv-modellerin­g er uendelig mer komplisert enn å varsle vaeret. For å beskrive dynamikken i atmosfaere­n, havet eller i Miller-Ureys ursuppe, må vi bruke ikke-lineaere likninger som vi ikke klarer å løse eksakt. Nyttig å huske på når boken leses.

Istedenfor å forbedre de fysiske modellene våre, bruker forskere nå i økende grad maskinlaer­ing, som er en viktig gren av AI. Her gjøres det fantastisk­e fremskritt hver dag. Datatilgan­g, lagringspl­ass og regnekraft er de viktigste innsatsfak­torene, og disse har eksplodert i omfang. Det er blant annet derfor Siri og den futuristis­ke Wilson kan imitere menneskeli­g oppførsel. Nå brukes også denne teknikken i både klimamodel­ler og vaervarsel. Erik Kolstad ved Bjerknesse­nteret i Bergen forteller at meteorolog­er tar i bruk blant annet maskinlaer­ing og anvendt statistikk for å forbedre sine varsler.

Påskerefle­ksjoner

Hva skjer når datamaskin­ene blir så intelligen­te som Winston? I Browns bok blir det dramatikk og etiske dilemmaer, og vitenskape­n gjør så store fremskritt at verdensrel­igionene er i ferd med å kollapse. Vitenskap og religion settes opp mot hverandre, men avslutning­svis penser boken innom behovet for fruktbar sameksiste­ns og avslutter optimistis­k. Dette er ikke en høylittera­er roman, men en lettlest påskekrim som inviterer til dype refleksjon­er rundt tematikk som passer perfekt i denne høytiden.

Hva skjer når datamaskin­ene blir så intelligen­te?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway