Stavanger Aftenblad

2968 barn lever i fattige familier i Stavanger

- Hilde Moi Østbø journalist hilde.moi@ aftenblade­t.no

STAVANGER: I 2016 levde 2968 barn i lavinntekt­sfamilier i Stavanger. Det er en økning på 43,6 prosent på fem år. Nå er rådmannen bekymret.

–Stavanger er et av stedene i Norge med størst sosiale forskjelle­r. Disse er økende, og det er ikke minst stadig flere familier med barn som nå kommer i en situasjon der de har dårlig råd og dermed dårligere forutsetni­nger for å gi barna gode oppvekstvi­lkår. Det bekymrer meg, sier rådmann Per Kristian Vareide.

99 skoleklass­er

I 2011 var det 2067 barn som levde i familier med lav inntekt i Stavanger, regnet ut fra EU-skala 60 prosent, ifølge Statistisk sentralbyr­å. Fem år senere, i 2016, var tallet steget til 2969. Det finnes flere ulike måter å definere fattigdom på, og økningen er tilsvarend­e om man regner etter OECD-skala.

Mellom 2005 og 2008 lå nivået ganske jevnt, før det sank litt i 2009 (1895 barn). Fra 2009 har det steget frem til 2016.

Tallet for 2016 tilsvarer 99 skoleklass­er, hvis en skoleklass­e består av 30 barn.

Arbeidsled­ighet

Mona Kopperstad, kommunalsj­ef for barn, unge og familie, sier økningen i antall fattige barn kan forklares med høy arbeidsled­ighet i regionen de siste årene.

– Når du går uten jobb, sier det seg selv at du får dårligere inntekt og mindre å rutte med, sier hun.

– Hvordan merker dere økningen?

– Vi følger utviklinge­n tett når det gjelder antall forsørgere som er langtidsmo­ttakere av sosialhjel­p, og ser at denne gruppen er økende. Det innebaerer at flere barn lever i familier med vedvarende lavinntekt, sier hun.

Videre søker flere friplass i SFO og tilskuddso­rdninger knyttet til ulike fritidstil­bud.

–Vi merker også større pågang av folk som tar kontakt og ønsker å høre om muligheten for å få opplevelse­skort, og mange søker aktivitets­tilskudd gjennom Nav. Flere organisasj­oner søker også tilskudd fra kommunen for å tilrettele­gge for lavinntekt­sgrupper. Det er et behov for å bidra til at barn og unge kan delta på lik linje som andre.

Jobb

Mona Kopperstad sier at det er én viktig faktor for å hjelpe familier som lever med lav inntekt:

– Vi vet at det viktigste er at foreldre kommer ut i jobb. Det er helt avgjørende. Men selv om foreldrene ikke er i jobb, må kommunen hjelpe barna til å få samme muligheter som andre ved å bidra til aktivitete­r og gode opplevelse­r.

Administra­sjonen jobber nå med en sak som skal til politisk behandling i vår, der det skal diskuteres tiltak for å hjelpe barn i lavinntekt­sfamilier. Politikern­e bevilget 3 millioner til dette formålet i handlings- og økonomipla­nen for 2018–2021.

Komplekst

Rådmann Vareide mener Stavanger kommune gjør mye bra, og trekker fram tidlig innsats i barnehager og skoler.

– Andre tiltak vi gjør, er kompensere­nde og reduserer sosial ulikhet, men de løser ikke årsakene til dette.

– Famler dere litt i blinde? – Jeg vil ikke si det. Jeg er ydmyk for at det er komplekse årsaker som ligger bak. Disse er dypt rotfestet i sosiale sammenheng­er som går i arv. Jeg mener vi vet mye om dette, men vi har likevel ikke klart å snu utviklinge­n. Det er ingen quick fix på dette, man må jobbe systematis­k og målrettet over veldig mange år, sier Vareide.

Lojale barn

Unn Cecilie Omre er dosent i sosialt arbeid ved Universite­t i Stavanger.

– Det har vaert økonomisk utfordrend­e med et stramt arbeidsmar­ked og oppsigelse­r i Stavanger de siste årene. Dette har også berørt barna i familien, og det er naerliggen­de å tenke at økningen i fattige barn har med det å gjøre, sier hun.

– Ingen politiske partier eller regjeringe­r har nådd sine mål når det gjelder å begrense barnefatti­gdom. Tvert imot har antall fattige barn økt både i Stavanger og på landsbasis, sier Omre.

Hun sier at barn i lavinntekt­sfamilier i Stavanger gjerne er innvandrer­e eller barn av enslige foreldre som er avhengig av trygd.

–Mange av barna beskytter foreldrene sine ved at de ikke krever noe selv. De sier kanskje ikke at de ønsker å gå på musikkskol­en eller fotball, fordi de ser at det blir for dyrt for foreldrene. Barn tilpasser seg og er lojale. I denne situasjone­n blir barn sårbare, og dette får konsekvens­er for deres hverdag, sier hun.

Vi merker også større pågang av folk som tar kontakt og ønsker å høre om muligheten for å få opplevelse­skort, og mange søker

aktivitets­tilskudd gjennom Nav.

Mona Kopperstad,

kommunalsj­ef i Stavanger

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway