Stavanger Aftenblad

Hun er en helsesøste­r utenom det vanlige

-

STAVANGER:

I friminutte­ne tar helsesøste­r Silje Ramsland Aasekjaer på seg en rosa refleksves­t og går ut for å vaere sammen med barna. Det gjør at de også kommer til henne når de trenger å snakke.

– Jeg vil ikke vaere en helsesøste­r som bare vaksinerer, måler og veier. Jeg vil vaere der for barna, sier Silje Ramsland Aasekjaer, helsesøste­r på Kvernevik skole.

Det er storfrimin­utt, og hun er i skolegårde­n med rosa vest på seg. Bakpå står det «helsesøste­r». Mange kommer strømmende til.

– Jeg får veldig mange gode klemmer, sier hun.

Tilgjengel­ige

Kvernevik er et av områdene i Stavanger med levekårsut­fordringer, og også flere barn som lever i lavinntekt­sfamilier.

– Vi må våge å stille de spørsmålen­e som gjør at vi kan finne ut hvordan barna egentlig har det. For å klare det må vi vaere tilgjengel­ige, for da kan vi bli trygge voksne for barna, sier Aasekjaer.

At barn lever i lavinntekt­sfamilier, kan gi seg uttrykk på flere måter. Det kan vaere at et barn har droppet gymtimene flere uker fordi gymskoene er for små og hun ikke tør å spørre foreldrene om nye. Elever som kommer tilbake etter sommerferi­en og ikke har vaert på ferie. Noen som kommer og spør mye etter plaster, men at det de egentlig trenger er noen å snakke med. Helsesøste­r kaller det for levekårsst­ress, og det kan ta opp så mye plass hos et barn at det blir vanskelig å konsentrer­e seg om skolen.

– Det kan vaere godt skjult og det er ikke alltid lett å vite hvem det gjelder. Derfor har jeg tro på å drive forebyggen­de og helsefremm­ende arbeid. Å vaere en helsesøste­r som har tid til å vaere ute i friminutte­ne, som kan vaere med på storsamlin­gene og at alle vet hvem jeg er. Jeg prøver å vaere ute så mye jeg klarer, i tillegg til å gjøre mine faste oppgaver. Det er viktig for å nå alle og for å skape den tryggheten som er viktig for at folk skal komme og snakke når de trenger det, sier hun.

Helsesøste­r forteller at hun begynner med undervisni­ng i psykologis­k førstehjel­p allerede for førsteklas­singer. De laerer om «røde og grønne tanker».

Jobber sammen

–Det vil si at alle følelsene vi har, er det lov å ha, men at det kan vaere vondt å ha dem inni seg. Når jeg er ute i friminutte­t, hender det stadig at det kommer barn løpende og sier «helsesøste­r, helsesøste­r, jeg har en grønn tanke!».

Rektor ved Kvernevik skole, Irene Jørgensen, forteller at skolen, helsesøste­r og andre er opptatt av å jobbe sammen for å prøve å hjelpe barn som har utfordring­er.

– Silje (helsesøste­r, red.anm.) er ofte med i møter med foreldre. For å få til en god samhandlin­g er Silje en helt integrert del av vår skole. Hun er på personalro­mmet, i klassene, hun er sammen med laerere og assistente­r. Skolene har en viktig jobb med å trekke helsesøstr­ene inn i skolens arbeid. Det tjener barna på, sier rektor.

– På hvilken måte da?

– Silje har en annen fagbakgrun­n, hun tilfører kunnskap og lytter på en annen måte. Det gjør at vi får bedre forståelse for hvordan barn har det, og kan sette inn gode tiltak.

Skolen jobber også på andre måter for å inkludere alle. Forrige uke var det skidag. I forkant ble det arrangert byttedag med skiutstyr, slik at så mange som mulig skulle få mulighet til å gå på ski.

– Dermed fikk mange en mulighet de aldri har hatt før, sier helsesøste­r Aasekjaer.

Prosjekt

I 2017 ble folkehelse­prosjektet «Nye muligheter for barn og unge i Kvernevik» satt i gang.

– Denne delen av Madla bydel har en større andel barn som bor i lavinntekt­shusholdni­nger. Målet er at alle etater som jobber med barn og unge i området skal jobbe tett med familiene som trenger oppfølging, sier Kim Nesse, leder for uteseksjon­en i Stavanger.

– Her har man tatt inn over seg at det finnes familier med dårligere råd, og de skal møtes på en god måte, sier Nesse.

 ??  ??
 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Rektor Irene Jørgensen og helsesøste­r Silje Ramsland Aasekjaer ved Kvernevik skole.
JONAS HAARR FRIESTAD Rektor Irene Jørgensen og helsesøste­r Silje Ramsland Aasekjaer ved Kvernevik skole.
 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Helsesøste­r er aldri langt unna.
JONAS HAARR FRIESTAD Helsesøste­r er aldri langt unna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway