Stavanger Aftenblad

Politisk nei til mer vindkraft, men NVE ga konsesjone­r likevel

- Hilde Øvrebekk Lewis hilde.ovrebekk.lewis@aftenblade­t.no

ROGALAND: Fylkespoli­tikerne satte et tak på 3 TWh vindkraft. Men til nå er det gitt konsesjone­r som utgjør mer enn tre Høg-Jaeren vindparker i tillegg til dette.

I 2009 godkjente Miljøvernd­epartement­et fylkesdelp­lan for vindkraft i Rogaland. Det var den første i sitt slag i Norge, og ble hyllet av davaerende miljøog utviklings­minister Erik Solheim som «nybrottsar­beid når det gjelder kartleggin­g og regionale avveiinger for å legge til rette for utbygging av vindkraft».

Det ble i denne planen definert såkalte ja-områder og neiområder. Innenfor de anbefalte ja-områdene skulle det legges til rette for at det kunne bygges ut vindkraftp­roduksjon på rundt 3 TWh (1 terrawatti­me er 1 millard kilowattim­er) i fylket, forutsatt at naermere konsekvens­utredninge­r viste at det var greit.

– Vi fikk veldig mange søknader inn, og vi var positive i høringsutt­alelsene til mange konsesjone­r, sier Terje Halleland, tidligere fylkespoli­tiker i Rogaland og nå stortingsr­epresentan­t for Frp.

–Vi fulgte vindkraftp­lanen, helt til vi fant ut at vi stort sett var de eneste som fulgte den. NVE (Norges vassdrags- og energidire­ktorat, red.anm.) fulgte den ikke i det hele tatt.

Konsesjone­r på 3,8 TWh

I Rogaland er det bygget ut 1,2 TWh vindkraft. Sammen med de vindparken­e som er under bygging, vil fylket i løpet av kort tid ha en produksjon på 2,8 TWh vindkraft. Og til sammen er det gitt konsesjone­r på 3,8 TWh i Rogaland. 0,8 TWh tilsvarer mer enn tre Høg-Jaeren-vindparker, som har 32 vindturbin­er.

– Vi ga veldig mange konsesjone­r, men det var ingenting som ble bygget ut. Så da søknadene kom inn og det ble politisk behandlet, uttalte vi oss derfor på det grunnlaget at vi ikke hadde vindkraft, sier Halleland.

– Men så satte vi ned foten og sa at hvis rammebetin­gelsene endrer seg for vindkraft, og det blir sånn at vindkraft plutselig blir lønnsomt, får vi hele Rogaland tapetsert med vindmøller. Og det var aldri meningen, poengterer han.

Endring i 2012 Elsertifik­atordninge­n ble innført i 2012, og den førte til nettopp dette. At utbygginge­ne ble mer lønnsomme.

Halleland forteller at det var mange av de samme selskapene som var involvert på eiersiden. Disse søkte på mange konsesjone­r, og fikk ofte flere.

Ingen krav

Frp-politikere­n, som i dag sitter i energi- og miljøkomit­een på Stortinget, mener at det burde vaert satt et krav til at de beste prosjekten­e ble prioritert og at de andre konsesjone­ne ble tilbakelev­ert.

– Men det ble aldri praktisert, og så ble det et annet politisk flertall i fylkeskomm­unen. De har gitt konsesjone­r ut fra det som er bygget, og ikke det som det er gitt konsesjone­r for. Nå må vi ta utgangspun­kt i hvilke konsesjone­r vi har gitt, og hvilke arealer vi har tilgjengel­ig.

I strid med planen

Halleland mener det er en del områder der vi bare må akseptere at det blir bygget ut vindkraft.

– Men jeg synes at det er et behov for å tenke helhetlig. Vi ser at dette er store inngrep som ikke er reverserba­re. Jeg har følt at det har vaert så mange konsesjone­r at det har vaert litt på lykke og fromme. Vi har ikke helt sett konsekvens­ene av dette.

Fylkesmann­en i Rogaland har klaget på flere av konsesjons­tildelinge­ne fra NVE. I klagene pekes det på at vedtakene er i strid med fylkesdelp­lanen for vindkraft.

I en klage på Gilja Vindkraftv­erk fra 2016 heter det at «Fylkesmann­en viser til at det er gitt flere konsesjone­r i «nei-områder» i fylkesdelp­lanen, og mener at vindkraftp­rosjektene i Rogaland burde vaert lokalisert i de områdene der konfliktni­vået er lavest».

Et annet eksempel går enda lenger tilbake i tid. I 2009 ble det gitt konsesjon til Bjerkreim Vindpark, som i dag er under bygging. Til sammen skal rundt 70 vindmøller stå klar til å produsere strøm i 2019. Norsk Vind Energi står for bygging og prosjektle­delse, og det tyske investerin­gsselskape­t Luxcara eier vindparken.

I 2010 gikk davaerende fylkesmann Harald Thune hardt ut mot konsesjone­n fra NVE. Han uttalte at tre av vindkraftk­onsesjonen­e ligger inne i nei-områdene. Davaerende fylkesordf­ører Tom Tvedt (Ap) hadde også uttalt året før at han syntes det var «oppsiktsve­kkende» at NVE

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway