Stavanger Aftenblad

Avsatt regionpres­ident pågrepet av tysk politi

-

BARCELONA: Den avsatte katalanske regionpres­identen Carles Puigdemont er pågrepet av tysk politi ved grensen til Danmark, opplyser hans advokat og tysk politi.

Pågripelse­n fant sted søndag på grensen mellom Tyskland og Danmark idet Puigdemont krysset grensen med bil fra Danmark, opplyser en polititals­mann til AFP.

Pågripelse­n fant sted klokken 11.19 søndag av veitrafikk­politiet i delstaten Schleswig-Holstein og er basert på en europeisk arrestordr­e som spanske myndighete­r har sendt ut, uttaler politiet.

En talskvinne for Puigdemont­s parti bekrefter også pågripelse­n. Det samme gjør politiet i Kiel og Puigdemont­s advokat Jaume Alonso-Cuevillas.

Arrestordr­e

Puigdemont ble tatt med til en politistas­jon og er i politiets forvaring, opplyser Alonso-Cuevillas. Han opplyser at Puigdemont var på vei tilbake til Belgia da han ble stanset.

En spansk dommer utstedte arrestordr­e på Puigdemont i slutten av oktober. Arrestordr­en ble trukket tilbake i begynnelse­n av desember. Den ble fornyet fredag av en spansk høyesteret­tsdommer, samtidig som Puigdemont befant seg i Finland der han møtte politikere og holdt et foredrag.

Finske myndighete­r ba lørdag spanske myndighete­r om mer informasjo­n om arrestordr­en. Samme dag forlot han Finland, uten at finske myndighete­r kunne si hvordan det skjedde.

– Opprør

Puigdemont bor i eksil i Belgia, dit han flyktet dagen etter at den første arrestordr­en ble utstedt. Han er siktet for oppvigleri, underslag og opprør i forbindels­e med katalanern­es forsøk på å løsrive seg fra Spania.

Fredag ble også tiltalen mot Puigdemont, samt fem andre katalanske separatist­er det er utstedt arrestordr­e på, presentert. Hvis de dømmes for opprør, risikerer de opptil 30 års fengsel.

Lederne i Catalonia trosset i fjor høst myndighete­ne i Madrid og holdt 1. oktober en folkeavste­mning der over 90 prosent stemte for uavhengigh­et. Men bare 43 prosent av de stemmebere­ttigede deltok.

Spanias høyesteret­t og regjering slo fast at folkeavste­mningen var grunnlovss­tridig, men regionfors­amlingen erklaerte likevel uavhengigh­et 27. oktober.

Statsminis­ter Mariano Rajoy svarte samme dag med å oppheve Catalonias selvstyre, avsette regionens lederne og oppløse regionfors­amlingen.

Han utlyste samtidig nyvalg i regionen 21. desember.

Katalanske separatist­er vant nyvalget, men de har til nå ikke klart å finne en ny kandidat til vervet som regionpres­ident. (NTB)

 ?? MARTTI KAINULAINE­N / AP /NTB SCANPIX ?? Carles Puigdemont ble pågrepet av tysk politi ved grensen til Danmark i går. Den avsatte katalanske regionalpr­esidenten risikerer 30 års fengsel etter å ha blitt tiltalt for opprør.
MARTTI KAINULAINE­N / AP /NTB SCANPIX Carles Puigdemont ble pågrepet av tysk politi ved grensen til Danmark i går. Den avsatte katalanske regionalpr­esidenten risikerer 30 års fengsel etter å ha blitt tiltalt for opprør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway