Stavanger Aftenblad

Hvem skal betale syrisk regning?

-

BRUSSEL: Norge og EU sier tvert nei til gjenoppbyg­ging i Syria før en troverdig politisk prosess er i gang. Men mye kan bygges uten at man kaller det gjenoppbyg­ging.

Syrias president Bashar al-Assad kan ikke bombe sitt eget land i stykker og så forvente at Vesten skal betale for gjenoppbyg­gingen, mens han selv nekter å forhandle om en politisk løsning på den sju år gamle borgerkrig­en.

Det er det klare budskapet fra EU og Norge før den store giverlands­konferanse­n for Syria.

–Før en troverdig politisk prosess er i gang, er det ingen givere som ønsker å gå inn i Syria med langsiktig bistand, sier utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Økonomiske muskler Giverlands­konferanse­n går av stabelen i Brussel 24. og 25. april. Et forbereden­de møte på teknisk nivå ble arrangert i Oslo for få dager siden.

EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini sier EU vil bruke sine økonomiske muskler aktivt for å legge press på Assad.

– Vi vil begrense oss til nødvendig humanitaer støtte. Den økonomiske gjenoppbyg­gingen vil ikke starte fra vår side før en solid FN-ledet politisk overgangsp­rosess er i gang, sa hun nylig på en pressekonf­eranse i Brussel.

Søreide har bekreftet at Norge står sammen med EU i dette spørsmålet.

Dilemma

Bekymring er at Assad skal miste interessen for politiske kompromiss­er etter hvert som regimet vinner fram på bakken i Syria.

Samtidig er behovet for gjenoppbyg­ging enormt. Men en situasjon der Assad beholder makten, mens vestlige land tar regningen, framstår som politisk uspiselig.

Spørsmålet er likevel et vanskelig dilemma for europeiske land. En viktig grunn er at det i første rekke er den syriske sivilbefol­kningen som rammes når Europa nekter å legge penger på bordet.

Samtidig er gjenoppbyg­ging en nødvendig forutsetni­ng for at de syriske flyktninge­ne som har kommet til Europa, skal flytte hjem igjen.

– Men vi må ikke presse syrere til å dra tilbake for tidlig heller. Mange områder er ikke trygge, sier Søreide.

Dreining i innsatsen

Ifølge henne er en dreining i bistanden allerede i gang, både hos Norge og hos andre givere.

Innsatsen dreies over mot tiltak som kategorise­res som humanitaer støtte, men som ligger helt i grenseland­et opp mot det som kalles tidlig gjenoppbyg­ging. Blant annet er det snakk om støtte til grunnlegge­nde helsetjene­ster, skoler og vannforsyn­ing.

–Men dette er langt unna full gjenoppbyg­ging, som vil komme til å ta veldig lang tid og koste veldig mye penger, sier Søreide.

Norge stiller bare i år med 2,25 milliarder kroner i bistand til Syria og nabolanden­e.

Verdenssam­funnet er innstilt på å bidra også til gjenoppbyg­gingen, forsikrer utenriksmi­nisteren.

– Men det kan ikke skje på en slik måte at det legitimere­r det Assad har gjort mot sin egen befolkning, sier hun.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway