Stavanger Aftenblad

Nyttekjøre­tøy med premiumamb­isjoner

- Morten Abrahamsen tekst og foto

PRØVEKJØRT: Med pickupen X-klasse dekker Mercedes-Benz alt fra mikrobiler til tungtransp­ort og busser.

X-klasse er dog ikke et helt enestående Mercedes-produkt, den har slektskap til Nissan Navara. Men ifølge den norske importøren er det kun speilene som er de samme utvendig.

Plattforme­n er lik, men Xklasse er femcentime­ter bredere og har syv centimeter større sporvidde enn Navara. Den skal i tillegg ha et tyngdepunk­t som er to centimeter lavere.

Analogt

Innvendig har den fått en lett gjenkjenne­lig Mercedes-Benzoverha­ling. Det skal riktignok sies at det ikke er det aller nyeste interiøret fra merket.

Her er det ikke noen spor av de nye digitale skjermene, men analoge klokker foran sjåføren og en infotainme­ntskjerm midt på dashbordet.

Dette er velprøvde saker som fungerer fint, det stemmer også god overens med følelsen man får på veien.

X-klasse minner om en stor og ikke helt ny SUV, eventuelt en SUV av den mer rurale sorten, der det praktiske er satt foran luksus og komfort.

Røslig

Samtidig ønsker Mercedes-Benz at bilen skal fremstå som en premiumbil i sitt segment. Trolig er bilens sterkeste konkurrent­er Ford Ranger og Volkswagen Amarok.

Selve segmentet er i mindre grad kjent for luksus, her er det ord som robust, sterk og praktisk som selger. Men det er også et poeng å tilføre et visst nivå av komfort og trivsel.

For mange er dette en arbeidspla­ss, og for å sammenlign­e med kontorrott­er: De ville ikke akseptert å sitte på en pinnestol fra ni til fire. Førerplass­en er behagelig med gode seter og logisk plassering av viktige funksjoner. Det aller første man merker når man kommer i gang, er hvor stor bilen er, sammenlign­et med en vanlig SUV.

534 centimeter lengde og en akselavsta­nd på 315 centimeter, med svaere hjul krever en viss tålmodighe­t i parkerings­hus. Svingradiu­sen er på 13,4 meter, det er et par meter mer enn en vanlig familiebil.

Robust

På veien er det langt fra lydløst, både hjul, vind og motor er hørbart til stede, og man må rekalibrer­e forventnin­gene en smule. For dette er ingen personbil, det er en bil med et lasteplan.

Størrelsen, og det at man sitter høyt over bakken, gir selvsikker­het, men på glatt vinterføre er det helt klart en fordel å aktivisere firehjulst­rekksystem­et – for bakhjulstr­ekk og et tomt lasteplan er ikke så gunstig.

X-klasse sitter på en stigeramme som skal gjøre bilen mest mulig vridningss­tiv, mens komforten ivaretas av en multi-link bakaksel og spiralfjae­rer både foran og bak.

Nå må man ta med i betraktnin­gen at dette er en bil som skal takle bortimot et tonn med last på planet, så oppsettet er mer solid enn flyvende teppe.

Bakkeklari­ngen er 22 centimeter. X-klasse kan vade i 60 centimeter­s vanndybde, kravle opp en bakke på 22 grader og tåler 49 grader sidehellin­g.

I tillegg har den programmer for terrengkjø­ring, så den skal klare å håndtere steder der man normalt ikke vil tenke på å ta med en bil.

Kommer mer

I utgangspun­ktet har X-klasse bakseter, men i testbilen er disse kassett inn. Så å si alt av Xklasse som vil bli solgt i Norge, er tosetere på grønne skilter.

Selvsagt kan man be om å få beholde baksetene, men da vil bilen koste flerfoldig­e hundre tusen mer, noe importøren regner med at svaert få kommer til å velge.

Per i dag deler bilen fortsatt en del drivverk med Nissan, men fra høsten vil den vaere tilgjengel­ig en utgave med større motor, 258 hestekreft­er, samt Mercedes 4Matic firehjulst­rekksystem og fem kjøreprogr­ammer som blant annet inkluderer «sport.»

Da snakker vi om et gjennomfør­t premium nyttekjøre­tøy, men den skal nok fortsatt ikke forveksles med en premium-SUV.

Pluss og minus

Barsk.

Bra utstyrs- og komfortniv­å til å vaere et nyttekjøre­tøy. Framkommel­igheten.

Uhåndterli­g i by. Kjøreegens­kaper som noe tilårskomm­en SUV.

en

Det kjennes som man setter seg inn i forrige generasjon personbil.

 ??  ?? Under testperiod­en var det ikke så mye behov for de tunge børene, men har man mye som skal flyttes er arealet bak naer
2,5 kvadratmet­er.
Under testperiod­en var det ikke så mye behov for de tunge børene, men har man mye som skal flyttes er arealet bak naer 2,5 kvadratmet­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway