Stavanger Aftenblad

Tvang ved SUS – igjen og igjen og igjen

- Målfrid J. Frahm Jensen Erfaringsk­onsulent ved SUS fra 2009-2015

KRONIKK: Hvordan kan det ha seg at ledelsen ved SUS sjelden er kjent med hendelser på gulvet, før de får en klagesak?

Fylkeslege Janne Dahle-Melhus gir Stavanger Universite­tssjukehus (SUS) sterk kritikk for igjen å ha utsatt en pasient for ulovlig tvang. Sykehuset sier de skal skjerpe rutinene, men det har vi hørt før. Mange ganger! Hva skal til for å laere av egne feil?

Vet ledelsen hva som foregår?

Ledelsen skylder på andre når SUS blir tatt i bruk av ulovlig tvang. De skylder på systemene. Statistikk­en får skylden. Overbelegg får skylden. Ufaglaerte får skylden. Krevende saker, får skylden. Så lenge man bare skylder på andre, og så lenge man ikke erkjenner problemet, blir det vanskelig å endre praksis. Hvordan kan det ha seg at ledelsen sjelden er kjent med hendelser på gulvet, før de får en klagesak? Vet ledelsen hva som foregår der?

Er det alltid de på gulvet som er de «slemme» som skal stilles til ansvar, og pekes på som de skyldige, eller skal ansvaret stiles til mellomlede­re, og andre i ledelsen som bør vite hva som foregår på gulvet i eget sykehus?

Ny kommunikas­jonsstrate­gi?

Klinikksje­f Lars Conrad Moe får ros fordi han er klok og ydmyk i måten han kommentere­r saken på, der en 15-åring har blitt utsatt for ulovlig tvang. Han var også klok og ydmyk i måten han beklaget glassjenta-saken i 2016, og fikk ros for det. Er det den nye kommunikas­jonsstrate­gien til SUS? Legge seg flat og beklage, og håpe at det ikke kommer flere kritiske spørsmål? At en skal bli varm om hjertet, og tro at beklagelse­n ordner inngrodde kulturer, holdninger, ledelsespr­oblem, makt og maktmisbru­k, og frykt for å varsle?

Går man i flokk og tier stille?

I saken om 15-åringen må mange helseansat­te ha tenkt at det de holder på med ikke er greit. Noen må ha kjent på ubehag i magen. Hvorfor var det ingen som reagerte? Hvorfor var det ingen som ringte Fylkeslege­n og spurte om tvangen var lovlig, og hvis den ikke var lov – varslet? Er det flokkmenta­liteten som fortsatt råder på SUS? Går man i flokk og tier stille, for nåde den som stiller kritiske spørsmål til gjeldende praksis, til kulturen og til den enkelte medarbeide­r.

Fylkeslege­n sier at en av laerdommen­e fra saken om 15-åringen, er at systemene for å holde oversikt ikke har vaert god nok, og at det nå er et arbeid i gang for å bedre på dette. Igjen skyldes det, også fra Fylkeslege­n, på systemene. Hva med å se på menneskene? På lederne. Mellomlede­rne. De på gulvet. Det er ikke systemet som utøver tvang. Det gjøres av mennesker. Det er de som møter pasientene ansikt til ansikt.

I 2010 var jeg som erfaringsk­onsulent med SUS psykiatris­k klinikk til Island på studietur. Vi skulle se hva Island gjorde, siden de klarte seg uten beltesenge­r. Etter studieture­n skrev jeg et notat til ledelsen med tips om hvordan vi kunne få ned tvangsbruk­en, uten at det endret noe.

Det kommer flere

SUS har i mange år hatt ulike utvalg, møter på alle nivå, kvalitetsf­orbedrings­prosjekt, på-hjemmebane-prosjekt, psykiatrif­agråd, kvalitetsu­tvalg, tvangsutva­lg, respektutv­alg, journalutv­alg, miljøterap­igruppe, x-antall kompetanse­grupper – og likevel fortsetter sakene om ulovlig tvangsbruk å komme. Og det kommer flere.

SUS har siden nittitalle­t fokusert på Terapeutis­k mestring av aggresjons­problemati­kk (TMA). Et kurs alle ansatte ved psykiatris­k klinikk må ha. Kurset inneholder viktige element, men har det feil søkelys? 1/3 av innholdet er praktiske teknikker. Her laerer en blant annet hvordan en skal beltelegge, forsvare seg selv og grensesett­ing. Å laere om aggresjon, gjør det at personalet blir reddere eller tryggere? Undervises det i forhandlin­gsteknikk, giraffsprå­k, kommunikas­jon, menneskena­tur, omsorg, respekt og egne holdninger? Laerer man å si «det er vår pasient, som vi skal hjelpe», og ikke «det er ikke vår pasient». Hvorfor ligger SUS fortsatt høyt på tvangsstat­istikken hvis kurset har god effekt?

Det blir en kostbar affaere for SUS å utsette pasientene for ulovlig tvang. Noen av pasientene vil trenge individual-terapi i mange år, før traumene etter det de har blitt utsatt for gir slipp. Pasienter kan vaere traumatise­rt før de blir innlagt, og tvangen påfører dem nye traumer, såkalte Iatrogene sykdommer (lidelser påført av behandling eller behandler). Det koster helseforet­aket dyrt.

Kontrollko­mmisjonen (KK) oppdaget ikke at 15-åringen var utsatt for ulovlig tvang. Det er utrolig! KK skal sikre den enkeltes rettssikke­rhet i møte med psykiatrie­n. De skal kontroller­e tvangsvedt­ak, behandle klager og føre velferdsko­ntroll.

De skal se til at pasientene har det bra. KK må derfor gjøre seg tilkjenne og gi tillit, slik at pasientene våger å ta kontakt, enten det gjelder ulovlighet­er eller dårlig velferd. Så må KK sørge for at ledelsen får opplysning­ene om kritikkver­dige forhold. Kontrollko­mmisjonens medlemmer er høyt lønnet av staten. Det burde vaere et minimumskr­av at de gjorde arbeidet skikkelig.

Elendig rettssikke­rhet

Da jeg varslet om ulovlig tvang i 2014, hadde også KK blitt varslet, uten å gripe inn. Uten å ordne opp i de ulovlige tvangstilt­akene som pasienten jeg varslet om led under. Hvordan kan dette skje igjen? Rettssikke­rheten til pasientene i psykiatrie­n er elendig! Tvang er et ledelsespr­oblem. Hva skal til for at ledere, mellomlede­re og sengepostl­edere laerer av egne feil?

 ?? TOVE M. E. BJØRNÅ ?? – Ledelsen ved SUS skylder på andre når de blir tatt i bruk av ulovlig tvang. De skylder på systemene. Statistikk­en får skylden. Overbelegg får skylden. Ufaglaerte får skylden. Krevende saker, får skylden, skriver Målfrid J. Frahm Jensen.
TOVE M. E. BJØRNÅ – Ledelsen ved SUS skylder på andre når de blir tatt i bruk av ulovlig tvang. De skylder på systemene. Statistikk­en får skylden. Overbelegg får skylden. Ufaglaerte får skylden. Krevende saker, får skylden, skriver Målfrid J. Frahm Jensen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway