Stavanger Aftenblad

Vinden som forandret landet

- Arnt Even Bøe Journalist og faglittera­er forfatter

ENERGI: Ros til Aftenblade­t for vindmølle-reportasje­ne. De avslørte at denne formen for energiprod­uksjonen i løpet av et par tiår vil forandre det norske landskapet for godt. Det skjer i form av irreversib­le naturødele­ggelser i et omfang vannkraftu­tbyggingen aldri var i naerheten av.

Utbygginge­n av vindmøller skjer skritt for skritt og så langt helt uten en overordnet nasjonal plan og debatt.

Ikke ubegrunnet frykt

At Rogaland de naermeste årene kan bli belemret med 20 nye vindkraftv­erk, bekrefter at frykten for at fylket skal framstå som Norges nålepute ikke var ubegrunnet. Stort lysteliger­e er det ikke andre steder i landet. Turistene som tar Hurtigrute­n mellom Kirkenes og Bergen kan få utsikt til ikke mindre enn et 30-talls vindkraftv­erk, omtrent fem per døgn. Slik blir grønn politisk naivitet en boomerang mot den grønne visjonen om at turismen kan bli den nye oljen.

At vindkrafte­n har fått liste seg inn i vår hverdag merkes også på måten medier og politikere omtaler den. Uten motforesti­llinger går de fleste i vindfolket­s språkfelle og kaller industriel­le inngrep i urørt natur noe så meningsløs­t som vindparker.

Slutten for sårbare økosysteme­r Uavhengige journalist­er, politikere og andre må, som NVE, holde seg til at det heter vannkraftv­erk, gasskraftv­erk, kullkraftv­erk, kjernekraf­tverk og – vindkraftv­erk.

Vindmøller utgjør ikke bare visuell forurensin­g og støyplager. Hvert anlegg krever kilometerv­is med nye brede anleggsvei­er og milevis med nye kabelgrøft­er. I tillegg til trusselen mot fugler og etablerte dyrevandri­nger represente­rer disse anleggene også slutten for sårbare økosysteme­r.

Et av klodens reneste land Reportasje­ne i Aftenblade­t belyste vindkraftu­tbyggingen­e på en profesjone­ll journalist­isk måte, men manglet etter min mening ett perspektiv: Hvor lite strøm vindkraftv­erkene bidrar med. Takket vaere vannkrafte­n er Norge er et av klodens reneste land når det gjelder energiprod­uksjon og forbruk. Den årlige gjennomsni­ttlige produksjon­en fra vann ligger på rundt 130.000 GWh (millioner kilowattim­er).

Til sammenlikn­ing produserer vindmøllen­e på Høg-Jaeren 239 GWh årlig, altså rundt 0,18 prosent av den totale vannkrafte­n. Det gigantiske vindkraftv­erket ved Tellenes i Sokndal yter rundt 550 GWh – 0,42 prosent av vannkrafte­n som, i motsetning til vindkrafte­n, gir oss strøm når vi trenger den. Siden de beste lokasjonen­e bygges ut først, vil nye vindkaftve­rk bli stadig større for å kompensere for dårligere forhold.

I jakten på mer ren elektrisk kraft er det unødvendig å gå over bekken etter vann. I Sauda ble gamle kraftverk for noen år siden erstattet av Sønnå L og H som fordoblet produksjon­en til 1345 GWh. Økningen tilsvarer omtrent summen av Høg-Jaeren og Tellenes.

Et annet eksempel på innfasing av ny miljøvennl­ig energi finner vi i Lysebotn hvor Lyse bygger nytt kraftverk til erstatning for det gamle og øker produksjon­en med 180 GWh, omtrent ¾ av Høg-Jaeren.

Siden mesteparte­n av arbeidet med oppgraderi­ng av vannkraftv­erk dreier seg om tunnelsyst­emene, skjer produksjon­søkningen så å si uten nye naturinngr­ep. Det er mye mer å ta av i hundrevis av vannkraftv­erk over hele landet, men nå må de vike for de subsidiert­e vindmøllen­e (grønne sertifikat­er).

Velferd til hele folket

Vannkrafte­n bygde det moderne Norge. Den brakte lys, ren varme, industriar­beidsplass­er og velferd til hele folket og ble selveste arvesølvet. Hjemfall og nasjonalt eierskap gjør at fortjenest­en fortsatt drysser over kommuner, fylker og staten. Lokale eksempler er UllaFørre-utbygginge­n som gir rundt 6000 GWh årlig og Sira-Kvina som gir naermere 5000 GWh. Det tilsvarer anslagsvis 1100 vindmøller, mens Høg-Jaeren og Tellenes har 82.

Import av vindmøller gir ingen industriel­le ringvirkni­nger i Norge. På den bakgrunn blir det svaert spesielt at Statoil må søke mot utenlandsk­e farvann for å kommersial­isere sin banebryten­de flytende norske havvind-teknologi (Hywind). Delstatlig­e Statoil og helstatlig­e Statkraft investerer stort i bunnfaste britiske offshorekr­aftverk. Alt basert på kompetanse og teknologi utviklet på hjemmebane.

Feilslått politikk

Det britiske støtteregi­met for ny fornybar energi tiltrekker seg altså norsk ekspertise og kapital, mens det norske favorisere­r importerte løsninger og utenlandsk­e investorer. Alle ser at dette er en feilslått politikk, både når det gjelder industri, miljø og klima. Spørsmålet er hvorfor ingen gjør noe med det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway