Stavanger Aftenblad

Ikke kjøp mer mat enn du spiser i påsken

- Hanne Johansen Too Good To Go

MATSVINN: Hvis man ikke kommer til å spise dobbelt så mange egg som ellers, er det helt innafor å heller ikke kjøpe dobbelt så mange egg som ellers – selv om det er påske.

I påska kjøper nordmenn dobbelt så mange egg som ellers i året – rundt 30 millioner egg vil forsvinne fra butikkhyll­ene før påskedagen­e ifølge Virke. Salget av bacon, appelsiner og grillpølse­r skyter også i vaeret i disse dager. Men blir alt spist opp?

Enormt miljøprobl­em

I Norge kaster vi gjennomsni­ttlig 42 kilo mat hver i året. Det store matsvinnet er ikke bare et samfunnspr­oblem, men også et enormt miljøprobl­em. Matsvinnet vårt har i følge Framtiden i våre hender et klimafotav­trykk som tilsvarer det årlige utslippet fra 437.000 personbile­r, inneholder nok kalorier til å mette 785.000 mennesker og fører til at vi kaster bort arealer tilsvarend­e 20 prosent av Norges samlede jordbruksa­real.

Vi håper derfor at mange vier dette en ekstra tanke når storhandel­en før påske unnagjøres. Hvis man ikke kommer til å spise dobbelt så mange egg som ellers, er det helt innafor å heller ikke kjøpe dobbelt så mange egg som ellers – selv om det er påske.

Hvis uhellet allikevel skulle vaere ute, og man har kjøpt mer enn man klarer å spise: Husk at egg som regel holder seg mye lenger enn «best før»-datoen, noe flere eggproduse­nter nå har begynt å skrive på kartongene. Bacon og pølser kan fryses, og appelsiner kan brukes i kake, lages syltetøy eller juice av eller deles ut på jobb.

Hvis vi alle blir litt flinkere til å ikke kjøpe mer mat enn vi spiser, bruke fryseren aktivt, vaere kreative med overskudds­maten og bruke sansene før vi kaster når mat har gått ut på dato, vil det til sammen ha en stor effekt for miljøet!

Kan redde overskudds­mat

Husk også at du kan redde overskudds­mat fra over 800 spisestede­r over hele landet denne påska gjennom Too Good To Go-appen – og bidra ytterliger­e i kampen mot matsvinn!

 ?? FREDRIK REFVEM ?? – I Norge kaster vi gjennomsni­ttlig 42 kilo mat hver i året, skriver Hanne Johansen.
FREDRIK REFVEM – I Norge kaster vi gjennomsni­ttlig 42 kilo mat hver i året, skriver Hanne Johansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway