Stavanger Aftenblad

En krimserie ganske utenom det vanlige

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

TV-KRIM: «Top of the lake: China Girl» er mye mer enn en klassisk krimgåte. Strålende skuespill og komplekse personer gjør den til noe helt for seg selv.

Top of the lake: China Girl Dramaserie produsert av BBC. Sesong 2 sendes på TV2 fra og med mandag 26. mars kl. 21.40. Er også tilgjengel­ig på TV2 Sumo. Aldersgren­se: 15 år

Handlingen i den nye sesongen av den på mange måter fascineren­de serien «Top of the Lake» starter noen år etter at den forrige sluttet. Av grunner som snart blir avslørt har politiette­rforsker Robin Griffin (Elisabeth Moss) flyttet tilbake til Australia og til sin gamle jobb i Sydney-politiet. Hun får ansvaret for å etterforsk­e et drap på en ukjent, asiatisk kvinne, som flyter i land på en strand, pakket inn i en koffert. Snart viser det seg at saken har forgreinin­ger til prostitusj­onsmiljøet i byen, og Griffin får også en personlig tilknytnin­g til saken. Akkurat dette kan virke litt søkt. I den første sesongen, som nok må sies å ha vaert hakket sterkere enn denne, var det en viss logikk i at historiene til de ulike rollefigur­ene ble vevd inn i hverandre, siden handlingen foregikk på et lite alle kjenner alle-sted. At det samme skulle skje i en storby som Sydney, er en del mindre sannsynlig.

Men hvis man ser bort fra disse svakhetene, har man mye å se fram til. En av de store styrkene til denne serien er at den kombinerer spennende og godt konstruert­e krimgåter med gode og interessan­te personspor­tretter. Elisabeth Moss gjør nok en gang en fabelaktig jobb som den skadeskutt­e, klartenkte Robin. I denne serien får hun også selskap av kapasitete­r som Nicole Kidman og Gwendoline Christie, begge i sterke og spesielle roller. Serien skildrer menneskeli­g ondskap på sitt verste, men gir også mange glimt av håp. Den medrivende historien får lov til å utfolde seg langsomt, men effektivt. Dette er ingen typisk påskekrim hvor helten «bare» skal løse en mordgåte, men også et dypdykk i sårbarhet og vanskelige relasjoner. På en elegant måte reiser den gode spørsmål om arv og miljø, men uten å konkludere. Det må seeren gjøre selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway