Stavanger Aftenblad

Stavanger-mann kan bli dommer i Strasbourg

- Håkon Jonassen Norheim

Høyesteret­tsdommer Arnfinn Bårdsen (51), bildet, fra Stavanger er en av søkerne til prestisjej­obben som Norges dommer i Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen (EMD) i Strasbourg.

– For en jurist med interesse for internasjo­nal rett er EMD en av de viktigste europeiske institusjo­nene. Å arbeide der vil gi mulighet for ytterliger­e faglig utvikling og nye erfaringer, sier Bårdsen til Aftenblade­t.

Bårdsen har vaert høyesteret­tsdommer siden 2008. Han tok juridisk embetseksa­men ved Universite­tet i Bergen (UiB) i 1992 og tok doktorgrad i 1999 med boken «Krenkelser og klager: vilkårene for realitetsb­ehandling av private klager ved Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen».

– Jeg har vaert interesser­t i disse sidene av jussen siden jeg tok doktorgrad ved UiB. Gjennom 15 år som dommer, og de siste 10 årene i Høyesteret­t, har jeg sett hvor stor innflytels­e Strasbourg-domstolens praksis har i Norge og i de andre europeiske landene. Mer enn nesten noe annet har rettspraks­is fra nettopp EMD påvirket den norske rettsutvik­lingen siden tusenårssk­iftet, sier han.

Juristen har også bakgrunn som bassist, og har blant annet jobbet med Løgnaslage­t og Sigvart Dagsland.

Den europeiske menneskere­ttskonvens­jonen gir enkeltpers­oner som har tapt saken sin i Høyesteret­t mulighet til å klage den norske stat inn for EMD, og den norske stat blir bundet av den avgjørelse­n som EMD tar. I en eventuell jobb som norsk dommer i EMD vil Bårdsen vaere én av 47 dommere som avgjør et stort antall saker hvert år.

Bårdsen regner ikke med tilsetting før i oktober.

Erik Møse har vaert norsk dommer siden 2011.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway