Stavanger Aftenblad

Presten og de tomme kirkene

-

LEDER: Det er ikke bare Bjarte Tjøstheim i komiserien «Presten» som sliter med halvog heltomme kirker. Også i Stavanger bispedømme blir kirkegjeng­erne faerre. Og eldre.

Hver eneste søndag blir kirkegjeng­erne telt. Og hvert eneste år legges tallene sammen. Ofte opplever kirkens folk at summen av tallene blir lavere enn året før. Stavanger bispedømme, som i praksis er Rogaland fylke, melder om 35.000 faerre besøkende til søndagsgud­stjeneste i Den norske kirke i fjor enn året før. De som fortsatt kommer, blir i tillegg eldre og eldre.

Det som er komisk i tv-serien «Presten» på NRK, der komiker og prestesønn Bjarte Tjøstheim kjemper mot at kirken hans skal legges ned, er altså ramme alvor for alle hans kolleger i det virkelige kirkelivet landet rundt.

En av forklaring­ene er velstanden som gjør hyttelivet mer attraktivt enn gudstjenes­ten. En annen er at mange velger håndballtu­rneringer og andre aktivitete­r med familien framfor en times liturgi, salmesang og preken. En tredje, og mer dyptgripen­de, er sekularise­ringen som preger det moderne, norske samfunn. En fersk undersøkel­se viser at 46 prosent av den norske befolkning regner seg som ikketroend­e, bare 34 prosent sier at de tror på Gud.

Dette er en enorm utfordring for kirken og andre kristne trossamfun­n og foreninger. Og det bør, som vi har påpekt tidligere, føre til en grundig selvransak­else hos alle kristne som er mer opptatt av det som skiller, enn det som samler. I et slikt perspektiv er det underlig at kirkens folk snakker om konkurrans­e fra andre kristne forsamling­er. Viktigere må det vaere å se den samlede aktivitete­n som et uttrykk for et stort engasjemen­t som ennå når bredt og stikker dypt.

For aktivitete­n er fortsatt stor. Til sammen deltok langt over en halv million rogalendin­ger på en søndagsgud­stjeneste i fjor. Til sammenlign­ing mistet kinoen i Stavanger og Sandnes, som har 17 saler og flere forestilli­nger hver eneste dag, 100.000 publikumme­re i fjor og landet på drøyt 700.000 besøkende.

Hvis kirken tar med alle som var med på andre tilbud i kirkelig regi; barnekor, ungdomsklu­bber, familiearr­angementer, spillekvel­der, kvinnefrok­oster, eldretreff og mer til, øker tallet dramatisk. Og på toppen av dette kommer alt som skjer i bedehus og andre kristne sammenheng­er.

Da kan det gi stor inspirasjo­n også for prester og frivillige å se muligheter og storhet i sjudagersk­irken i stedet for å lammes av bekymring for at de som kommer når kirkeklokk­ene kimer søndag formiddag, blir både faerre og gråere.

 ?? NRK ?? Bjarte Tjøstheim er prestesønn og komiker. I tv-serien «Presten» opplever han det samme som prester landet rundt; faerre kommer til gudstjenes­te.
NRK Bjarte Tjøstheim er prestesønn og komiker. I tv-serien «Presten» opplever han det samme som prester landet rundt; faerre kommer til gudstjenes­te.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway