Stavanger Aftenblad

Økte statlige bevilgning­er kutter bompengegj­eld

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

ROGALAND: Ingen bompengepr­osjekt i Sør-Rogaland er på departemen­tets liste over økte bevilgning­er.

– Regjeringe­n har som mål å redusere bompengean­delen i veisektore­n. Andelen er allerede redusert fra toppnivået i 2012/13, og nå tas ytterliger­e skritt. Staten øker bevilgning­ene til 26 veiprosjek­t hvor det innkreves bompenger, sier samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen, og fortsetter:

– I denne omgang kuttes gjelden med til sammen 330 millioner kroner, og flere steder kan man sette ned takstene. Flere prosjekt vil etter hvert få penger fra denne ordningen.

En halv milliard i tilskudd

I en pressemeld­ing fra samferdsel­sdeparteme­ntet står det at 26 veiprosjek­t så langt i 2018 får utbetalt til sammen 330 millioner kroner. Prosjekter eller delstrekni­nger som kvalifiser­er for tilskuddso­rdningen og som starter bompengein­nkreving i løpet av 2018, vil få utbetalt tilskuddet etter at innkreving­en er startet opp.

I 2018 er tilskuddet på til sammen 516,4 millioner kroner.

– Under dagens regjering har det blitt bedre balanse mellom offentlig satsing på vei og bilistenes innbetalin­g i avgifter og bompenger. Mens veibevilgn­ingene har økt med over 10 milliarder kroner så betaler bilistene totalt sett inn mindre til staten i bilrelater­te avgifter og bompenger. Nå bruker faktisk det offentlige mer til veiformål enn det bilistene betaler for bilbruken, sier samferdsel­sministere­n.

Reduserer takstene

Ifølge pressemeld­ingen har regjeringe­n fra 2017 bevilget et årlig tilskudd på 500 millioner kroner. Tilskuddet er et ledd i bompengere­formen og skal blant annet motivere bompengese­lskapene til å legge om til et forenklet takst- og rabattsyst­em og å slutte seg til de nye regionale bompengese­lskapene. Tilskuddet innebaerer at gjennomsni­tttakstene blir redusert med minimum 10 prosent.

Videre i pressemeld­ingen står det at Statens vegvesen sørger for at takstene endres i tråd med forutsetni­ngene for tilskuddso­rdningen. For noen prosjekt vil dette skje parallelt med at det legges om til ny takst- og rabattsyst­em. Takstendri­ngene vil skje fortløpend­e. Mange er allerede satt ned.

Reduserer kostnadene

– Dette er en del av regjeringe­ns arbeid for å redusere bompengebe­lastningen, samtidig som man øker satsingen på veibygging og –vedlikehol­d. Bompengene utgjør nå en nedadgåend­e andel av veifinansi­eringen, sier samferdsel­sministere­n og fortsetter:

– Gjennom økte statlige bevilgning­er er bomstasjon­er fjernet på åtte veiprosjek­t, samtidig som tilskuddso­rdningen vil redusere takster i rundt 40 prosjekt. Dagens rundt 60 bomselskap blir nå slått sammen til fem. Administra­sjonskostn­adene rundt bompenger er redusert til drøyt åtte prosent. Det er dermed synlige resultat av en endret holdning til bompenger, og dette arbeidet skal vi fortsette, sier Solvik-Olsen

På spørsmål fra Aftenblade­t på hvorfor ingen prosjekter i SørRogalan­d står på listen over prosjekter som får tilskudd i 2018, svarer departemen­tet følgende:

– Regjeringe­n har som mål å redusere bompengean­delen i veisektore­n. Et av tiltakene er tilskuddso­rdningen som øker den statlige bevilgning­en til over 40 riksveipro­sjekt. Bomprosjek­ter i Rogaland kommer godt ut med regjeringe­ns ordning. Riksveipro­sjekt som Rogfast, Ryfast og Haugalands­pakken vil få totalt rundt 2,5 milliard kroner ekstra i statlige bevilgning­er for å redusere bompengebe­lastningen.

Rogfast og Ryfast vil få utbetalt penger når de åpner for trafikk.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Ingen kutt i bompengene, med det første, i alle fall.
JON INGEMUNDSE­N Ingen kutt i bompengene, med det første, i alle fall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway