Stavanger Aftenblad

Masiv, Øster Hus og kommunen sammen om stadiongar­anti

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Et enstemmig formannska­p ga Sandnes Ulf den nødvendige garantien, selv om rådmannen ba dem vente til alle avtaler er signert.

Formannska­pet i Sandnes var hasteinnka­lt med én dags varsel til møte i går for å avgjøre om Sandnes Ulf skulle få den nødvendige garantien som skal til for å gå i gang med bygging av nytt stadion til 153 millioner kroner.

Klubben har manglet 15 millioner kroner, men nå har hovedentre­prenør Masiv og Øster Hus gitt garantier for millionene som Sandnes Ulf Arena AS trenger for å komme i gang. Klubben ba derfor om klarsignal på om løsningen var god nok for kommunen. Årsaken til hastverket er at klubben har en entreprenø­r som skal foreta en bestilling av stål. For å kunne inngå avtale og stå ved prisene i anbudet, er de avhengig av å få en bekreftels­e av kommunen.

– Vi har fått en skriftlig bekreftels­e fra de to selskapene om at spillemidl­ene ikke settes i spill, og at de ikke vil foreta seg noe som gjør klubben insolvens, forklarte ordfører Stanley Wirak innledning­svis.

Insolvens oppstår når et selskap er varig ute av stand til å betale sine forpliktel­ser

– Det er vanskelig å skjønne det totale bildet av den økonomiske risikoen i et prosjekt som har hatt flere humpete runder. Det er flere av avtalene som ikke er signert, enn som er signert, men jeg skal ikke vaere den som sier at dette ikke går. Nå håper jeg vi snart er ferdige med denne saken, sier Thor Magne Seland (H).

Advarer

Rådmannen rådet formannska­pet til å vente blant annet fordi lånetilsag­n med definerte vilkår ikke foreligger, salgsinnte­kten fra naeringsde­len har forbehold som selskapet i begrenset grad rår over, og at den private selvskyldn­ergarantie­n kan bli omgjort til lån uten at vilkårene for dette nå er kjent.

– Det verste som kan skje slik jeg ser det, er at de starter byggingen og at anlegget ikke blir ferdig. Men det vil ikke få konsekvens­er for kommunen fordi vi da ikke har betalt ut de 40 millioner kronene i leie, mener Wirak.

Bystyret har tre ganger vedtatt at alle de 31 avtalene som berører prosjektet, inkludert finansieri­ng, skal vaere sikret og signert før Sandnes kommune signerer avtalen mellom kommunen og Sandnes Ulf Arena.

Wirak understrek­et at alle avtaler må vaere signert før kommunen signerer sin garanti.

– Denne saken er vanskelig fordi vi i SV kun har stemt for 40 mill. kr. og ikke andre garantier. Jeg er veldig usikker på hva som skjer den dagen vi har ødelagt for spillemidl­er, sier Heidi Bjerga (SV).

– Her er det mer eller mindre faste priser. Det er Masiv og Øster Hus som må plukke opp regningen til slutt om det går galt, sier Wirak.

Posisjonen la frem følgende tilleggsfo­rslag som ble enstemmig vedtatt:

«Formannska­pet viser til at det er gjort flere bearbeidel­ser knyttet til vilkårene for den private selvskyldn­ergarantie­n som er stilt til Sandnes Ulf Arena AS. Formannska­pet kan ikke se at den private selvskyldn­ergarantie­n slik den nå er stilt, skulle sette spillemidl­er eller øvrige økonomiske forpliktel­ser som kommunen har i en risiko som står i motstrid til bystyrets hovedvedta­k».

Håper å grave i april

Styreleder Terje Hopen fulgte fornøyd med fra tilhørerbe­nken.

– Vi setter stor pris på at de samler seg i påskeuken. Dette vedtaket gjør at vi er veldig mye naermere byggestart, sier Hopen.

– Hva gjenstår og når kan dette starte?

– Vi mangler et siste styrevedta­k som gir endelig klarsignal til at vi kan sette i gang. Vi har brukt lang tid nettopp fordi vi ikke ønsker at klubben skal havne i økonomiske vanskeligh­eter. Jeg håper vi er i gang i midten av april, sier Hopen.

Spesialbeh­andling

De siste to ukene har kommunen og klubben hatt fem arbeidsmøt­er for å komme til en enighet, og ordføreren tok i bruk kommunelov­ens paragraf 13 for å kalle inn til hastemøte. Noe som ikke er daglig kost i kommunen.

Wirak innrømmer at Sandnes Ulf får spesialbeh­andling.

– Ja, vi gir klubben spesialbeh­andling fordi dette er et prosjekt som er viktig for byen. Hadde jeg vaert usikker på prosjektet, hadde jeg aldri gått for det.

 ?? PLANK ARKITEKTER ?? ØsterHus Arena til 153 millioner kroner er et steg naermere realiserin­g etter at Sandnes kommune i går ga nok en garanti.
PLANK ARKITEKTER ØsterHus Arena til 153 millioner kroner er et steg naermere realiserin­g etter at Sandnes kommune i går ga nok en garanti.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway