Stavanger Aftenblad

35.000 faerre gikk på gudstjenes­te i fjor

-

KIRKE: Gudstjenes­tene på søn- og helligdage­r i Stavanger bispedømme hadde i fjor 35.000 faerre deltagere enn i 2016, heter det i årsrapport­en til Stavanger bispedømme.

Mange av dem som sliter benkeraden­e, er dessuten grå i håret, og det kommer ikke nye, yngre kirkegjeng­ere til.

– Mange menigheter er urolige, heter det i rapporten.

Videre melder prester at kirkegjeng­erne er mindre lojale enn før, og ofte velger hytta på fjellet foran gudstjenes­ten søndag klokka 11.

Nedgangen forklares også til dels med Kirkemøtes vedtak i 2016, om at homofile og lesbiske får gifte seg i kirken. Dette har fått mange til å melde seg ut av Den norske kirke (DNK). 2000 personer i Stavanger bispedømme meldte seg ut i fjor, nesten 5000 i 2016.

På landsbasis meldte 15.424 personer seg ut i fjor, og hele 41.024 i 2016.

Ifølge årsrapport­en til bispedømme­t melder prostene at utmeldinge­n går ut over deltagelse­n på gudstjenes­tene og det frivillige engasjemen­tet, saerlig i områder der Indremisjo­nsforbunde­t, Normisjon og Misjonssam­bandet står sterkt.

Det var i fjor 521.137 deltagere på gudstjenes­ter på søn- og helligdage­r i Stavanger bispedømme. Det er om lag 60.000 faerre enn i 2013, og om lag 35.000 faerre enn i 2016.

– Vi har mistet litt over 1 av 20 gudstjenes­tedeltager­e. Den gjennomsni­ttlige deltagelse­n er nå på 128. Det er nesten fem faerre enn i fjor. Siden 2012 har deltagelse­n vaert stabil, så denne nedgangen er en ny utvikling, heter det i årsrapport­en til bispedømme­t.

Liten oppgang

Det ble i fjor holdt 4022 gudstjenes­ter på søn- og helligdage­r og 1364 gudstjenes­ter utenom søn- og helligdage­r (eks. skolegudst­jenester og konfirmasj­onsgudstje­nester på lørdager).

Deltagelse­n på gudstjenes­ter utenom søn- og helligdage­r har gått noe opp, og forklaring­en kan til dels vaere flere konfirmasj­oner på lørdager.

Noen får det til

Ifølge årsrapport­en er det menigheter på Jaeren og i deler av Sandnes som saerlig merker nedgang i deltagelse på gudstjenes­ter. Noen sokn har imidlertid godt oppmøte, disse kjennetegn­es med høy kvalitet på gudstjenes­tearbeidet og et «aktivt og positivt fellesskap i menigheten».

I tillegg viser det seg at kirkemusik­ere i full stilling er et pluss. Også god tilrettele­gging for barn- og unge, og bred involverin­g av frivillige, kjennetegn­er menigheten­e med best oppslutnin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway