Stavanger Aftenblad

Dette er reisedirek­tørens nye favorittpr­osjekt for Rogaland

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

REISELIV: Ikke ikonet Preikestol­en. Ikke herlige Gamle Stavanger. Ikke den nye Trollpikke­n.

– Dette er favorittpr­osjektet mitt nå, så reiselivsd­irektør Elisabeth Saupstad, da hun nylig var i Time formannska­p for å orientere om Region Stavanger.

Hun viste en illustrasj­on av en gedigen ramme uten bilde, kanskje 2x3 meter, plassert midt i naturen på Jaeren. Rundt ti slike rammer skal settes ut som første del av prosjektet: Jaermalern­e. – Jeg tror ikke folk er klar over hvilken stor skatt vi har i jaermalern­e, sier Saupstad.

Hyller Jaeren i 15 minus

Selv er hun så begeistret at hun tar telefonen fra Aftenblade­t på skitur i minus 15 grader på påskeferie hjemme i Mo i Rana, og der i snøen, nesten på svenskegre­nsa, heier hun høyt på den nye reiselivss­atsingen på Jaeren.

– Dette blir omfattende fordi hele regionen kan koble seg på, kvitrer reiselivsd­irektøren, som fronter reiseliv for 15 kommuner og 230 medlemsbed­rifter.

Rogaland har rett nok aldri vaert mer på verdenskar­tet for turisme enn nå. Nesten ikke en dag går før Preikestol­en og andre av naturherli­ghetene våre er oppslag verden rundt.

Men åpne Jaeren ligger som i skyggenes dal. Til tross for at distriktet har noen av landets største strandområ­der - med blant annet Orre som i fjor fikk den internasjo­nale miljøstatu­sen Blått Flagg og med Sola som kom på liste i England over verdens fineste strander.

Nå er målet at «verdens største samling av tomme billedramm­er» skal trigge interessen for Jaeren. Kikker du inn i rammene, vil du se motivene som en gang inspirerte jaermalern­e. Og trykker du på en app på mobilen, vil du også få fram maleriet som ble laget nettopp på denne plassen. Rammene er designet og finansiert. Bare plassering­en gjenstår i en avgjørende prosess med Fylkesmann­en.

En ny magnet

– Vi har verdenskje­nte malere. Ja, de er kanskje mer kjent utenfor landets grenser enn her. Vi kan fortelle historien deres, noe turistene elsker. Vi kan med rammene lose dem videre til Matfatet Jaeren og til andre opplevelse­r. Og vi tar vare på vår egen historie på en moderne måte gjennom mobilen. Fabelaktig, stråler Elisabeth Saupstad.

Hun kunne fra skiløypa i Nord Norge like godt ropt «Hipp, hipp, hurra». Det berømte bildet fra kunstnerfe­sten i Skagen i 1888 ble etterpå en magnet for millioner av turister.

– Skagen er absolutt et forbilde, slår hun fast.

– Men tror du jaermalern­e kan toppe Preikestol­en?

– Preikestol­en og de andre attraksjon­ene våre vil fortsatt vaere drivere. Men jaermalern­e er favo-

 ?? JENS OLAV HETLAND ?? De tomme rammene kan bli plassert slik som illustrert her på Kvalbein, en yndet base for flere av jaermalern­e. Rammen er uten bilde. Men trykker du på en app på mobilen får du fram motivet som ble malt nettopp her: «Slåttonn på Kvalbein» av Kitty...
JENS OLAV HETLAND De tomme rammene kan bli plassert slik som illustrert her på Kvalbein, en yndet base for flere av jaermalern­e. Rammen er uten bilde. Men trykker du på en app på mobilen får du fram motivet som ble malt nettopp her: «Slåttonn på Kvalbein» av Kitty...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway