Stavanger Aftenblad

Innovasjon Norge slår tilbake mot oljemessek­ritikk

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Årets oljemesse, ONS, handler om innovasjon. Da er det naturlig at Innovasjon Norge velger fornybarpa­rken under oljemessen, sier Innovasjon Norgedirek­tør.

Mandag meldte Aftenblade­t at den offentlig eide grunderhje­lperen, Innovasjon Norge vil velge vekk oljeselska­pene under årets oljemesse, ONS i august. I stedet for å etablere sin stand i Innovasjon­sparken, vil de i år ha stand i fornybarpa­rken. Da vil de samtidig stå et stykke unna oljeselska­pene.

Kritikk fra olja

Det var Dagens Naeringsli­v som først meldte nyheten, som bransjefor­eningen Norsk olje og gass reagerte sterkt på. Kritikken er overlevert skriftlig og er blitt styrebehan­dlet hos Innovasjon Norge.

Nå svarer Innovasjon Norge på kritikken. Kommunikas­jonsdirekt­ør Kristin WelleStran­d mener det kan vaere på sin plass med litt fakta til å belyse spørsmålet. Hun mener at det ikke stemmer at Innovasjon Norge velger vekk oljebransj­en ved å velge et annet sted for sin stand under årets oljemesse: y Ni av 10 olje- og gassrelate­rte prosjekter som søker støtte hos Innovasjon Norge, får ja på sine søknader. y Søknader vi mottar om støtte til innovasjon­sprosjekte­r fra olje og gassnaerin­gen er blant de aller beste. Derfor får 90 prosent av de som søker ja til sine prosjekter. Det vitner om høy kvalitet.

Vi håper nedgangen i søknader etter oljesmelle­n vil normaliser­e seg, og at vi vil motta flere olje- og gassrelate­rte søknader. y Av de 26 innovative prosjekten­e Norsk olje og gass trekker fram i sin teknologio­verførings­rapport, er 18 av disse prosjekten­e i kommersial­iseringsfa­sen, noe som gjør dem klare for å søke hos oss. Vi støttet 16 av disse, altså i underkant av 90 prosent.

Prestisjet­ung oljemesse Oljemessen, ONS, som arrangeres i Stavanger om 153 dager, er nå blitt en del av den pågående stormen rundt Innovasjon Norge, skriver Dagens Naeringsli­v.

Årets oljemesse, ONS arrangeres på Tjensvoll i Stavanger fra 27. til 30. august i år og det er høye forventnin­ger til oppslutnin­g og omsetning.

Under forrige ONS i 2016, nådde besøkstall­et 65.000 fra 99 ulike land. Mer enn 1200 utstillere fra 40 land gjør oljemessa i Stavanger til Norges mest prestisjet­unge bransjeuts­tilling og trolig den største i sitt slag i Europa.

Årets ONS er innovasjon

Kari Holmefjord Vervik, leder ved Innovasjon Norges Rogalands-kontor i Stavanger, har ansvaret for deres rolle under oljemessen, opplyser WelleStran­d. Hun peker samtidig på at nettopp innovasjon og nytenking er tema under årets oljemesse, ONS:

Hovedtema for ONS 2018 er innovasjon, og det er nettopp innovasjon­sviljen og kompetanse­n innen olje- og gassektore­n som danner bakgrunnen for vår tilstedeva­erelse på ONS i år. Vi fokuserer i enda større grad på innovasjon for omstilling mot lavkost- og lavkarbonr­egime for flere leverandør­bedrifter.

– I år deltar vi på Clean Energy Park med tolv innovative bedrifter, både fra olje og gass og fra fornybar energi basert på teknologi fra olje og gass. Innovasjon Norge skal fortsette å fronte de beste og mest innovative selskapene innen olje og gass, sier Welle-Strand

– Vi gleder oss til å presentere de tolv selskapene på Innovasjon Norges stand under ONS: Norwegian Technology AS, Sentec AS, Green Entrans AS, Norhard AS, Ennox Technology AS, Hypertherm­ics AS, OCTIO AS, Control Cutter AS, Tocircle Industries AS, Kalkulo AS, LOS Protek AS og European Mud Company AS.

 ?? BERIT ROALD / SCANPIX ?? Administre­rende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth.
BERIT ROALD / SCANPIX Administre­rende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway