Stavanger Aftenblad

Demokrati på tilbaketog

-

y Rapport: Den årlige indeksrapp­orten fra Bertelsman­n Stiftung er deprimeren­de lesning fra første stund. Rapportens overskrift er «Demokrati under press: Polariseri­ng og undertrykk­ing øker i omfang over hele verden». y 129 land: Undersøkel­sen er utført ved hjelp av 250 eksperter som følger utviklinge­n med hensyn til demokrati, ytringsfri­het, sosial ulikhet, sosiale konflikter og andre parametere i 129 land. y Feil vei: Verst er utviklinge­n i Burundi og Tadsjikist­an, ifølge rapporten. Den autokratis­ke fremvekste­n er imidlertid også sterk i andre land, som Bahrain, Etiopia, Eritrea og Venezuela. y Dystert: På globalt nivå er den demokratis­ke tilstanden i sin verste forfatning siden Bertelsman­n begynte med sine årlige indekser i 2004.

til ytringsfri­heten, ifølge Bertelsman­n.

Merkel kritiserer Tyrkia

Etter det mislykkede militaerku­ppet i Tyrkia sommeren 2016 har president Recep Tayyip Erdogan gjennomfør­t en massiv undertrykk­else av politiske motstander­e, hvor tusenvis av mennesker har blitt fengslet eller fått sparken, konstatere­r

stiftelsen. Nettopp Tyrkia befinner seg i en langstrakt konflikt med Tyskland, hvor forbundska­nsler Angela Merkel senest i sist uke igjen rettet kritikk mot Erdogans regjering i sin presentasj­onstale av den nye tyske regjeringe­n. En usedvanlig offensiv Merkel angrep da den tyrkiske militaere operasjone­n mot det kurdiske området Afrin i Syria.

– Ut fra de sikkerhets­forholdene Tyrkia selv deltar i, er det som skjer i Afrin uakseptabe­lt. Tusener på tusener av sivile blir forfulgt, drept eller tvunget på flukt. Det tar vi avstand fra på det sterkeste, sa kansleren i Forbundsda­gen.

Svaret fra Tyrkia ble levert via utenriksde­partemente­t, som torsdag sendte ut følgende pressemeld­ing:

– Ytringene fra den tyske kansler Merkel om Operasjon Olivengren (mot Afrin, red. anm.) er triste og har ingenting å gjøre med realiteten­e. Det må skyldes feilinform­asjon. Det er underlig at en av våre allierte ser på situasjone­n med samme blikk som terroriste­r, skriver det tyrkiske utenriksde­partemente­t.

I sin tale i det tyske parlamente­t understrek­et imidlertid Merkel også indirekte at Tyskland fortsatt har behov for tyrkisk støtte som partner i flyktninga­vtalen mellom EU og Tyrkia. Kansleren slo nemlig fast at det voldsomme inntoget av asylsøkere i Tyskland i de siste årene er «et enkeltståe­nde tilfelle av humanitaer­e grunner som ikke vil bli gjentatt».

Det forutsette­r imidlertid at Tyrkia holder sin del av avtalen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway