Stavanger Aftenblad

Er tiden moden for en nordisk forsvarsko­mmisjon?

- Hjalmar Inge Sunde, Gunnar Berge, Jostein Soland, Torvald Sande, Kjell Traa, Njål Kolbeinstv­eit, Ivar Saetre og Åsleik Rannestad Seniortank­en

SAMARBEID: Et tettere nordisk sikkerhets- og forsvarssa­marbeid kan heve terskelen for bruk av militaerma­kt i nord.

Helt siden forhandlin­gene om et skandinavi­sk forsvarsfo­rbund i brøt sammen mot slutten av 1940-tallet, har ideen levd videre i mange miljøer. Under den kalde krigen ble det mindre blest om dette. Etter at Sovjetunio­nen brøt sammen, har ideen vaert luftet både på politisk og militaer side. Ser vi på resultaten­e, så har de stort sett uteblitt. Det har blitt mye prat og lite handling.

Mellom Norge og Sverige har de mange forsøkene uten resultater ført til både skuffelse og sinne, spesielt på svensk side. Her kan nevnes de norske valgene av kampfly, nye ubåter og artilleris­ystemer hvor svenskene kanskje med en viss rett kunne ha tro på et tettere militaert samarbeid.

Nye utfordring­er for Nato

Etter den kalde krig kom der bevegelse i gamle motsetning­er og utfordring­er. Uroen i det tidligere Jugoslavia og i Mellom-Europa tok seg opp og skapte ny usikkerhet som forfølger oss i dag. Sammen med de store flyktnings­trømmene fra Tyrkia og over Middelhave­t endret disse forholdene den sikkerhets­politiske situasjone­n på Natos sydflanke på en grunnlegge­nde måte. I Mellom-Europa ga utviklinge­n på Krim og Øst-Ukraina helt nye utfordring­er for Nato. I nord kom forsvars- og sikkerhets­politikken til å dreie seg om et revitalise­rt Russland hvor Finland og Norge grenset direkte til Russland, og hvor de baltiske land fant seg klemt mellom moderlande­t Russland og Kaliningra­d. De nordiske lands sikkerhets­politikk ble på kort tid langt mer kompatibel og ulik resten av Nato.

Felles for Sverige, Norge og Danmark var svaert store reduksjone­r av forsvarsma­kten. Finland valgte en noe annen retning.

Ny giv

Utviklinge­n i nord har gitt ny dynamikk i spørsmålet om finsk og svensk deltakelse i Nato. Teknologiu­tviklingen og prisene for nytt forsvarsma­teriell blir en stadig større utfordring for små land som skal erstatte gammelt materiell med nytt, og i en mengde som overstiger den kritiske grense for å vaere meningsful­lt. Landene har store vanskeligh­eter med å øke forsvarsbu­dsjettene etter de forholdsme­ssig store reduksjone­r etter den kalde krigen. Interessen for et nordisk forsvarssa­marbeid har av disse grunner fått en ny giv, men nå som et supplement til NATO. Vi tilstreber større forsvarsev­ne og ønsker NATOs oppmerksom­het. Et tettere nordisk sikkerhets- og forsvarssa­marbeid kan heve terskelen for bruk av militaerma­kt i nord.

13 forslag

2009 ble et viktig år. Thorvald Stoltenber­g overlevert­e 13 forslag til de nordiske utenriksmi­nistrene dette året. Forslaget støttet seg på et arbeid som forsvarssj­efene i Finland, Sverige og Norge hadde iverksatt. Siden har andre forslag kommet. NORDEFCO, et nordisk samarbeid om forsvarspo­litikk, kapasitete­r og operasjone­r som inkluderer Norge, Sverige, Finland, Island og Danmark, ble signert 4. november 2009. Fem nordiske ministrer avga en felleserkl­aering i april 2015. Den finske forsvarssj­efen kom med svaert nye tanker i et foredrag i Oslo Militaere Samfund. Kanskje enda viktigere: Flere av våre partier fikk formulerin­ger om nordisk samarbeid inn i sine partiprogr­ammer. Resultater av arbeidet har begynte å gjøre seg gjeldende, men som alltid begrenses tiltak på grunn av manglende finansiell dekning.

Hva nå?

De mange initiativ og ideer som er iverksatt eller lansert, utgjør til sammen et spennende utviklings­potensial. Det er på tide å summere opp hvor vi står og stake ut en realistisk vei videre. Honnørord har det vaert nok av, men når tiltak kolliderer med landenes suverenite­t, selvbestem­melse, økonomiske virkelighe­t og kultur basert på deres ulike geografi, oppdager vi at hindrene er høye og vanskelige. Her er det ikke snakk om «smådjevler i detaljene». Derfor børster vi gjerne støv av Stoltenber­gs 13 forslag som ideer om en slags «små skritts politikk».

I Norge har vi gode erfaringer med forsvarsko­mmisjoner. Kanskje kan tiden vaere inne for en nordisk forsvarsko­mmisjon, som drøfter gjennom hele sakskomple­kset på en lidenskaps­løs måte og fremmer mulige veier videre innen en Nato/EU-ramme. Det kan bane vei for en utvikling som fikk en brå slutt ved forhandlin­gene om et skandinavi­sk forsvarsfo­rbund 1948-1949.

 ?? NTB SCANPIX ?? – I Norge har vi gode erfaringer med forsvarsko­mmisjoner. Kanskje kan tiden vaere inne for en nordisk forsvarsko­mmisjon, som drøfter gjennom hele sakskomple­kset på en lidenskaps­løs måte og fremmer mulige veier videre innen en Nato/EU-ramme, skriver Seniortank­en.
NTB SCANPIX – I Norge har vi gode erfaringer med forsvarsko­mmisjoner. Kanskje kan tiden vaere inne for en nordisk forsvarsko­mmisjon, som drøfter gjennom hele sakskomple­kset på en lidenskaps­løs måte og fremmer mulige veier videre innen en Nato/EU-ramme, skriver Seniortank­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway