Stavanger Aftenblad

Flertallet i befolkning­en er imot Acer

- Kathrine Kleveland Leder av Nei til EU

POLITIKK: Stortinget sluttet Norge til Acer, men kampen fortsetter Ikke siden 1994 har vi sett et slikt engasjemen­t. Det er et stort flertall mot i befolkning­en, ja selv i Arbeiderpa­rtiet er et flertall av deres fylkeslag og ordførere i mot.

Da EØS-avtalen ble inngått for 25 år siden, var uinnskrenk­et nasjonal kontroll over energisekt­oren en forutsetni­ng, slik det også var med fiskeri- og landbruksp­olitikken. EØS-avtalens ivrigste forsvarere har alltid framholdt vår rett til å si nei – vetoretten – som en sikkerhets­ventil. Ved hver eneste korsvei har vi samtidig sett at avtalens sterkeste forsvarere truer med at vetoretten ikke må brukes likevel, angivelig fordi det «kan sette vårt forhold til Europa i fare».

Er så kampen over? Nei, Nei til EU vil nå undersøke muligheten for å reise sak mot Stortinget for brudd på Grunnloven. Et inngrep i kontroll og styring av vår viktigste naturressu­rs kan ikke vaere lite inngripend­e slik Stortinget har lagt til grunn i Acer-saken. Og det er summen av alle små og store suverenite­tsavståels­er som må vurderes i forhold til Grunnloven.

Vil følge nøye med

For å skaffe flertall for Acer har Arbeiderpa­rtiet garantert for at åtte ufravikeli­ge krav er oppfylt. Nei til EU tror Ikke EU bryr seg så mye om hva norske politikere har lovt. Vi vil følge nøye med.

Vi tror også denne saken har fått øynene opp på mange for hvordan EØSavtalen har utviklet seg. Nei til EU har for eksempel fått over 1500 medlemmer som har meldt seg inn selv. At den nå griper inn på områder Norge var lovt avtalen aldri skulle omfattes. Til syvende og sist er det bare utenfor EØS-avtalen vi kan gjenvinne full nasjonal kontroll.

Kanskje er det likevel vår gode nabo Island som berger oss. Alle vedtak innenfor EØS-avtalen krever at de innføres i både Norge, Island og Liechtenst­ein. Det foreligger landsmøtev­edtak mot Acer i to av de tre partiene i den islandske regjerings­koalisjone­n.

Advarer på det sterkeste

Nå er det Alltinget og ikke det norske Storting som vil vise om handlingsr­ommet i EØS-avtalen eksisterer, og om det finnes politikere med ryggrad til å bruke det. Nei til EU advarer i denne situasjone­n på det sterkeste mot at norske myndighete­r utøver noen som helst form for politisk press mot vårt islandske broderfolk og Alltinget. Det vil verken det norske eller det islandske folk tolerere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway