Stavanger Aftenblad

Bør ikke NVE stille større krav til utbygger?

- Lisa Svalestad Vindkraftn­abo, Egersund Lars-Henning Nodland Vindkraftn­abo, Egersund

VINDKRAFT: Det er bekymrings­verdig og kritikkver­dig at et vindkraftv­erk kan tillates oppført uten en gang å sikre at alle de naermeste naboene blir informert.

Viser til Aftenblade­ts artikkel den 15. mars om oss som ble naermeste naboer til Egersund vindkraftv­erk, og som gikk glipp av alle klagemulig­heter på grunn av manglende informasjo­n.

Da alle klagefrist­er var ute ble vi tilbudt avtale av Norsk Vind Energi om å godta å ligge i utkanten av støysonen. Vi ble fortalt at vi ville nok trolig ikke se dem, og mest sannsynlig ikke høre noe. Det ble vist til myndighete­nes strenge krav om støy, og utvalgte støysvake vindturbin­er. Det underlige er at selv om vi fikk et kart av daglig leder i Norsk Vind Energi, så klarte vi ikke forstå og se for oss hvor naerme vindturbin­ene kom. Vi ble jo fortalt noe annet.

Bare 500 meter borte

Aftenblade­t viser til et brev fra Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) til Norsk Vind Energi om informasjo­nsplikt for vindkraftv­erket. Det er interessan­t å lese NVE sine kommentare­r om informasjo­nsplikt. De krever at utbygger

Kritikkver­dig

Bør ikke NVE endre sine krav til utbygger/tiltakshav­er når det gjelder å informere grunneiere og andre rettighets­havere om vindturbin­enes lokasjoner, klagerett og klagefrist­er? Det er bekymrings­verdig og kritikkver­dig at et vindkraftv­erk kan tillates oppført uten en gang å sikre at alle de naermeste naboene blir informert. Noen naboer fikk forøvrig rekommande­rt informasjo­n fra grunneier. Vi undrer oss over hva praksisen har vaert?

Dyp, plagsom dur

Bør ikke NVE stille større krav til utbygger når det gjelder å inngå avtaler for boliger som ligger innenfor støygrense­n – gul sone? NVE tillater boliger i gul sone dersom utbygger inngår økonomisk avtale med eier. Avtaler blir inngått uten å vite hva man faktisk går til. Norsk Vind Energi har servert flere naboer en sminket, rosenrød illusjon om noe de kaller «vindsus». Hva kan så dette «vindsuset» vaere? Turbinene har snurret i fire måneder nå ved vår bolig, og vi har ikke hørt noe vindsus fra dem. Vi hører derimot en dyp, plagsom dur det meste av tiden, som en brummelyd med tidvis ekkovirkni­ng. Denne plagsomme duren trenger seg også inn i huset vårt. Mennesker som skal leve, bo og ha sin livskvalit­et i og utenfor hjemmet sitt, bør ha rett til å få vite sannheten om støy før de inngår avtale om å godta en støybelast­ning de må leve med de neste 25-50 år.

Aftenblade­t har i sin artikkel vist hvordan man i mange andre land har satt faste minimumsav­stander opp til to km mellom boliger og vindkraftv­erk.

Det har blitt oss fortalt at det er en langdryg prosess å endre regelverke­t slik at det innføres en minsteavst­and fra vindturbin til bolig i Norge. Myndighete­ne bør snarest iverksette arbeid med å endre regelverke­t slik at man forhindrer at andre havner i samme situasjon som oss.

Oppleves dypt urettferdi­g

Til sist vil vi si at det oppleves dypt urettferdi­g å bli satt i en slik situasjon der vår livskvalit­et trues. Som tilfeldige vindkraftn­aboer må vi regnes som kunnskapsl­øse i møtet med vindkraftu­tbyggere. Vi har ingen forutsetni­nger for å kunne vurdere sannheten i den informasjo­n som blir fremlagt. NVE og myndighete­ne bør sikre en prosess som forhindrer slike overtramp vi har sett her i Egersund.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Kan vindkraftn­aboer sikres større rettssikke­rhet om NVE endrer praksis og retningsli­njer? spør Lars-Henning Nodland og Lisa Svalestad.
JON INGEMUNDSE­N – Kan vindkraftn­aboer sikres større rettssikke­rhet om NVE endrer praksis og retningsli­njer? spør Lars-Henning Nodland og Lisa Svalestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway