Stavanger Aftenblad

Langdryg, gammel mordgåte

-

TV: Tre timer med en langdryg, gammel mordgåte kan gjøre langfredag­en ekstra lang i selskap med Leif GW Perssons legendaris­ke politihelt og hans saerheter.

Den døende detektiven Sjanger: Krimdrama. Nasjonalit­et: Sverige 2018. Manus:

Basert på Leif GW Perssons roman. Skuespille­re: Rolf Lassgård, Helena af Sandeberg, Henrik Norlén. Lengde: 3 episoder a 1 time. Vises: NRK på langfredag (alle episodene).

Du har den ensomme alkisen. Den grå og utslitte. Autisten. Og i rekken av krimheltkl­isjeer har vi nå kommet til den som får beskjed fra legen om å endre livsstil hvis vedkommend­e ikke vil dø, men som ignorerer alle råd og heller spiser vodka og drikker béarnaise i smug. Si hei til Rolf Lassgård som Leif GW Perssons politilege­nde Lars Martin Johansson, nå pensjonist. For tredje gang spilles han av Rolf Lassgård i en tv-serie basert på romanene.

Det er legen hans som gir Johansson ferten av et 30 år gammelt drap på en liten jente, som fortsatt er uoppklart.

Mens han er lenket til rullestole­n etter hjerneslag, får han ved hjelp av gamle kolleger tilgang til sakens dokumenter. I tillegg til spørsmålet om hvem som gjorde det, er spenningsm­omentene også hva som skjer om man finner morderen i en sak som er strafferet­tslig foreldet. Og om Johansson i det hele tatt vil overleve etterforsk­ningen.

Johanssons metode også en type profilerin­g bygd på både fordommer og intuisjon.

Den er visualiser­t, slik at vi får et slags tilbakebli­kk på hva som faktisk skjedde.

Mordsaken er i seg selv spennende nok, det samme er miljøet som gradvis pensles ut. Overraskel­sene er få, pokerfjes er mangelvare. Og for å vare i tre timer, må den tvaeres ut med Johanssons skiftende humør og barnslige trass.

Minst halvparten av de tre timene handler om Johanssons pensjonist­liv, som kanskje går mot slutten. Likevel blir temaet alderdom, helse og død for feigt belyst til at det griper. Griper gjør heller ikke de moralske dilemmaene som mordgåten fører til i saerlig grad.

Rolf Lassgård bidrar med sin sedvanlige godslige sjarm og autoritet. Hans innsats som den pensjonert­e politimann­en er et pluss i en altfor lang påskekrim.

Overraskel­sene er få, pokerfjes er mangelvare. Og for å vare i tre timer, må den tvaeres ut med Johanssons skiftende humør og barnslige trass.

 ?? NRK ?? Politilege­nden Lars Martin Johansson (Rolf Lassgård) er blitt pensjonist. Det liker han dårlig.
NRK Politilege­nden Lars Martin Johansson (Rolf Lassgård) er blitt pensjonist. Det liker han dårlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway