Stavanger Aftenblad

Uforløst om Rocket Man

- Sven Egil Omdal somdal@gmail.com

SAKPROSA: Alt vi ikke vet om Kim Jong-un, Nord-Koreas Rocket Man, men også ganske mye vi ikke trenger å vite.

Sun Heidi Saebø: Kim Jong-Un. Et skyggeport­rett Cappelen Damm

Det eneste som er sikkert ved det foreståend­e toppmøtet mellom

Nord-Koreas uberegneli­ge leder, Kim Jong-un, og USAs minst like uberegneli­ge leder, Donald J. Trump, er at alt er usikkert. Kanskje setter de seg ned overfor hverandre ett eller annet sted i Sverige, Mongolia eller Sveits, og blir enige om å avlyse den apokalypti­ske konkurrans­en om hvem som har den største atomknappe­n. Like sannsynlig er det at det skjer noe som gir den ene eller den andre anledning til å avlyse stevnemøte­t.

Ingen bør vaere overrasket om både Pentagon, CIA og det amerikansk­e utenriksde­partemente­t febrilsk leter etter noe som kan provosere Trump til å bli hjemme. De vet, som Sun Heidi Saebø skriver i konklusjon­en på sitt detaljrike portrett av regimet i Nord-Korea, at «nordkorean­erne behersker det taktiske spillet i forhandlin­gssituasjo­ner til fulle.»

To gode forhandler­e

Før hun visste om det overrasken­de toppmøtet, skrev Saebø: «Du må vaere veldig, veldig tålmodig når du snakker med dem. De er svaert detaljorie­ntert. De er gode på å forhandle.» Trump er, for å si det forsiktig, noe annerledes skrudd sammen.

Vi vet mer om den amerikansk­e presidente­n enn vi har godt av, og mindre om regimet i Nord-Korea enn sunt er. Det siste forsøker Sun Heidi Saebø å rette på i en ambisiøst anlagt, men dessverre bare halvt vellykket bok om Kim-dynastiet og det lukkete landet tre generasjon­er diktatorer med tilnaermet gudestatus, har holdt i et jerngrep de siste 70 årene.

Boken er merkelig ujevn. Den siste halvdelen er langt mer velorganis­ert og velskrevet enn den første, selv om det blir i overkant mange detaljer også der. «Skal vi komme tettere på Kim Jong-Un, må vi gå omveier», skriver hun. Det er rett, men omveiene blir noen ganger så kronglete at leseren går seg vill. I første halvdel baerer teksten også preg av å lene seg tungt på fremmedspr­åklige kilder, mens denne smitten er borte i andre halvdel.

Drapet på halvbroren

Det dramaturgi­ske grepet med å bruke drapet om Jonguns halvbror, Kim Jong-nam, på flyplassen i Kuala Lumpur i februar i fjor, som et gjennomgåe­nde tema, fungerer dårlig. Hun klarer ikke å dokumenter­e at hendelsen har den betydning hun gir den. Boken er desidert best når hun kronologis­k beskriver den politiske utviklinge­n gjennom de mange rundene med tøvaer etterfulgt av nye provokasjo­ner, dialog avløst av sanksjoner. Det er også ekstremt nyttig å bli minnet om at konflikten også kan ses fra et annet perspektiv enn det amerikansk­e og sørkoreans­ke.

Framstilli­ngen mangler ikke bisarre innslag, som når hun beskriver laboratori­et i Pyongyang hvor forskere skraper eggstokken­e ut av tusenvis av frosk for å øke diktatoren­s potens, eller forsøkene på å få Kim Il-sung og Kim Jongil til å leve til de ble 120 år. Fascineren­de er også detaljene om den underjordi­ske jernbanen og de 19 stasjonene som er reservert for Kim-familien, og den ville luksus de lever i, mens landet gjennomlev­er sultkatast­rofer, utrensknin­ger og mangel på det meste.

Vi trenger mer kunnskap for å kunne vurdere om regimet i Pyongyang virkelig er patologisk­e løgnere og avtalebryt­ere, slik haukene i USA hevder, eller om det finnes en form for rasjonalit­et bak handlingsm­ønsteret deres. Dette behovet er ikke mindre i en tid hvor det samme kan sies om mannen i Det hvite hus. Sun Heidi Saebø har åpenbart denne kunnskapen. Med en langt strammere redigering kunne dette blitt boken alle burde lest før det eventuelle toppmøtet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway