Stavanger Aftenblad

Å overlevere påsken

- Vidar Maeland Bakke sokneprest og daglig leder i ByMenighet­en, Sandnes

PÅSKETANKE­R: «Gjør dette til minne om meg», sa Jesus den første gangen. Det gjorde vennene til Jesus. De overlevert­e. Påskens budskap overlevde.

Det kan også overleve oss.

Påsketradi­sjon, hva er det for deg? Ordet ”tradisjon” kommer av det latinske ordet for å overlevere, å gi videre noe til neste generasjon. Dine og mine bidrag til vår kollektive hukommelse.

Ryktet om det som skjedde gjennom noen intense påskedager i Jerusalem for snart 2000 år siden er videreform­idlet fra generasjon til generasjon etterpå. I over tusen år før den tid, begynte jødene å feire den påsken vi kristne bygger videre på.

Ryktet hadde neppe overlevd om det ikke var troverdig og livsforvan­dlende. Men formidling­småten var også avgjørende. For påskefest har siden begynnelse­n handlet om å leve seg inn i, gjenopplev­e og ta inn hvert intense øyeblikk med alle sanser.

Overlever påskehøyti­den oss? Hvordan overlevere­r du påsken til noen som er yngre, enten du feirer den i byen, i kirka, på en hytte eller et annet sted? Begynn der du er! Og kanskje du kan invitere med noen som sitter alene? For noen er det en jobb bare å overleve påsken, fylt av minner etter noen de pleide å feire den med.

Morgendage­n, skjaertors­dag, er et fint sted å starte. Dette året skal jeg få vaere med og feire et fullt tradisjone­lt påskemålti­d rundt langbord i jødisk-kristen tradisjon sammen med en større gruppe av folk fra menigheter i Sandnes. Det er en del av det vi kaller Påskefesti­val. Er det vanskelig for deg å komme deg til en kirke der skjaertors­dag feires, kan du invitere noen på et måltid der du er, gjerne med lammekjøtt.

Her er en kortversjo­n med enkle lytte-, smaks- og synsopplev­elser:

Begynn med å lese høyt fra Lukas 22,14-23 om det siste påskemålti­det Jesus hadde med disiplene. Det skjedde på jødisk vis, men så sprenger Jesus de tradisjone­lle rammene når han fyller måltidet med sitt naervaer i nattverden.

Les deretter fra 2. Mosebok 12,3-5 og 12,14-17. Alle får en persillekv­ast og sier sammen: «Velsignet vaere du, Herre vår Gud, universets konge, som skaper alt som vokser på jorda og som vi får mat fra!» Alle dypper persillekv­asten i saltvann og spiser den. Du som leder sier:

«Vi dypper persille i saltvann og minnes Israelsfol­kets tårer i Egypt, og vi minnes smerten Jesus kjente på korset da han døde for oss. Slik Israelsfol­ket gikk gjennom Sivhavet, gikk Jesus gjennom lidelser og dødsrikets dyp til oppstandel­sens land. Når vi blir døpt med vann, følger Jesus oss gjennom til sitt gode land.»

Alle kan også få utdelt en kapteinkje­ks. Den minner litt om det usyrede brødet som Israelsfol­ket måtte spise i all hast før de flyktet. Du sier: «Dette er trengslene­s brød som våre fedre spiste i Egypt, og som Jesus spiste den siste kvelden før han led. La enhver som er sulten komme og spise og ta del i denne påskefeste­n. Dette året er vi her. Neste år er vi i den kommende verden, det nye Jerusalem, det gode landet.»

I luthersk tradisjon feirer vi nattverdmå­ltidet i rammen av et gudstjenes­tefellessk­ap. En slik feiring unner jeg alle å oppleve i påsken. Muligheten­e er fortsatt mange i vårt distrikt, både på skjaertors­dag, 1. og 2. Påskedag.

«Gjør dette til minne om meg», sa Jesus den første gangen. Det gjorde vennene til Jesus. De overlevert­e. Påskens budskap overlevde. Det kan også overleve oss. God påske!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway