Stavanger Aftenblad

Heis flagg, fremad marsj!

- Peter Beck Journalist, Jerusalem

KOMMENTAR: Når USAs ambassade i Israel nå flyttes til Jerusalem, ligger det an til ny dramatikk i Midtøsten.

Tilfeldigv­is bor vi snaut 250 meter fra dagens forvokste konsulat, som altså skal omdøpes til en foreløpig ambassade. Nabolaget har allerede gått i skyttergra­vene – og kommer definitivt til å merke – at USAs ambassadør David M. Friedman snart flytter sin kontorpult hit. Konsulatet har plutselig plassert vaepnede vakter på alle kanter av bygningen, i tillegg til allerede eksisteren­de overvåknin­gskameraer. Fotografer­ende blir vennlig, men bestemt, bedt om å vinkle mobiltelef­on-linser eller kameraer etter vaktenes veiledning.

Naboene tvers over gaten er allerede i harnisk – ifølge høyst ubekrefted­e rykter skal det reises en seks meter høy mur mot dem, noe som avgjort vil gjøre slutt på den vakre utsikten mot fjellene i Jordan. Plutselig dukker skilt som viser veien til «US Embassy» opp i bydelen, på hebraisk, engelsk og arabisk.

Alt til rette

Ambassade-naboene kan imidlertid ikke regne med saerlig forståelse fra de eksalterte myndighete­ne, som lover å se bort fra alle byråkratis­ke hindre og regler for å ønske ambassaden velkommen. Selv de folkevalgt­e i Knesset er rasende: Kun noen ytterst få av dem, de amerikansk­fødte, er invitert til den historiske ambassade-innvielsen. Vi som bor noen hundre meter unna, kan imidlertid si oss fornøyd med den nye naboens ankomst: Aldri har det vaert så mange patruljere­nde politibile­r i vårt hittil innbruddsu­tsatte strøk, natt og dag. Eiendomspr­isene i nabolaget sies allerede å ha steget. Konstruksj­ons- og boligminis­ter Yoav Galant har sågar bebudet etablering av et ambassadek­vartal i Jerusalem. Romania, Guatemala og Honduras ventes å følge USA med det første. Paraguay allerede i slutten av denne måned.

Palestinsk raseri

Palestiner­nes president Mahmoud Abbas har, ikke uventet, fordømt ambassadef­lyttingen og i samme slengen enhver fredsplan som deretter måtte komme fra Washington. Israelerne på sin side har lenge vaert klare over at «det finnes ingen gratis lunsj»: Momenter som har «lekket» fra den angivelige amerikansk­e fredsplane­n, tilsier at Israel forventes å gå med på at fire Jerusalem-nabolag, hovedsakel­ig bebodd av palestiner­e, blir overført til Ramallahs domene, på Vestbredde­n. Det vil skape, om ikke så smertelig, så i alle fall et politisk problem for statsminis­ter Benjamin Netanyahu: Han må fortelle israelerne hvorfor han plutselig går fra sitt løfte om Jerusalems udelelighe­t – og samtidig passe seg for å komme i krangel med denne amerikansk­e presidente­n også.

Nå reddes nok Netanyahu fra dette dilemmaet av palestiner­nes president, som aldri i livet vil gå med på å bli avspist med et Jerusalem-nabolag som hovedstad. Hvis han i det hele tatt er villig til å lese avtalefors­laget.

Allerede i morgen kan det i tillegg bli ganske hett etter fredagsbøn­nen, både i Jerusalem og ikke minst på Gaza-grensen, hvor Hamas ufortrøden­t vil sende titusener mot det israelske grensegjer­det. At den muslimske fastemåned­en Ramadan i tillegg starter tirsdag den 15., vil heller ikke legge demper på de følgende dagers gemytter.

Irans hevn

I motsetning til Hamas og Hizbollah, er Iran en stat. En stat som er meget aerekjaer og opptatt av hvordan deres posisjon i regionen oppfattes. De israelske raidene 29. april mot flere iranske mål i Syria svir sterkt. Ikke minst etter at Mossad-agenter klarte å smugle et halvt tonn med iranske atomplan-dokumenter ut fra Iran. Alaeddin Boroujerdi, formann i det iranske parlamente­ts sikkerhets­komité, sier at «vi vil svare på rett sted og til rett tid på sionistene­s angrep».

I stedet for, som vanlig, i all stillhet å spre kopier av dokumenten­e til vennligsin­nede etterretni­nger i utlandet, valgte israelerne denne gang å gå offentlig ut med fangsten. Dog uten å sette sine etterretni­ngskilder og metoder i fare. Mye tyder på at israelerne ville at Iran skulle vite at Mossad står bak.

Israelske forsvarsmy­ndigheter regner med at Iran vil sende raketter og angrepsdro­ner mot Nord-Israel, eller forsøke å ramme israelske mål i utlandet. Og at slike angrep muligens kan komme mandag 14. mai, beleilig på Israels nasjonalda­g. Hvis ikke også iranerne synes at dagen derpå, starten på fastemåned­en ramadan, er mer passende gjengjelde­lsestidspu­nkt.

Hint til Putin?

Israel på sin side har skjerpet krigsretor­ikken. Forsvarsmi­nister Avigdor Liberman understrek­er at Israel vil slå hardt tilbake mot ethvert iransk angrep. «Skyter de mot Tel Aviv, skyter vi mot Teheran», sier han. Nå er det nok slik at ingen av aktørene i regionen, Libanon, Hizbollah, Tyrkia, Russland, Iran eller Israel ønsker en full krig nå.

Mye taler i den forbindels­e for at avisen Al Bayan i De forente arabiske emirater har rett: «Trusselen fra Tel Aviv er i virkelighe­ten rettet mot Moskva, med det underligge­nde håp om at Kreml skal stagge Iran. Om Putin vil forhindre den neste krigen eller ei, står tilbake å se.

Men hvis en vaepnet konfrontas­jon bryter ut mellom Iran og Israel på syrisk territoriu­m, kan meget vel Libanon bli dratt inn i en krig landet ikke ønsker.»

«Når et land står overfor en slik trussel, er det best å gå til motangrep, heller før enn senere», er den klare advarselen fra Netanyahu til Irans ledere.

Og på Golanhøyde­n mot Syria har Israel gjort klar tilfluktsr­ommene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway