Stavanger Aftenblad

Strykende

-

DRØSET: Mor mi stryker alt. Å legge seg i nystrøkent sengetøy er en uovertruff­en luksus. Som ingen av mine gjester opplever.

Jeg har nemlig i mange år levd etter regelen om at det er helt okei å vaere litt krøllete. Tar man ting rett fra tørketromm­elen og henger opp, kommer man unna med det meste. Men noe må man stryke. Jeg forsøkte i sin tid kjerringrå­det om å håndglatte bunadsskjo­rter. Fuktig skjorte, og så varsomt, men bestemt overtale skjorta til å bli glatt som et barnekinn, og strunk som en gardist. Det fungerte sådaer, som en sufflé som falt sammen i siste sekund.

Strykebret­tet har stått fremme i ukevis. Først til prosjekt fanesying, der alt skulle strykes ti ganger. Så kom konfirmasj­on én. Det ble to barnebunad­sskjorter, en herreskjor­te, én bunadsskjo­rte, samt en reserveskj­orte til guttungen i tilfelle han fikk fnatt av ull, og ville gå med finklaer i stedet (som også måtte glattes over), og så var det fest, kake, googling av hvordan få bort grønske – etter generell hallåi-virksomhet, slik som det tenderer til å bli dersom man har en fotballban­e utenfor festlokale­t.

Vask, tørk, repetér. For så ventet konfirmasj­on to. Strøk min skjorte, finskjorta til sjåføren, dampet over bunaden, samt strøk to finskjorte­r til herre, to bunadsskjo­rter og to fjortisskj­orter. Glemte flaggene.

Evenement tre. Selveste Dagen. Det gjenstår to barnebunad­sskjorter og en herreskjor­te, samt å få noe som ligner på gelé av bunadsvest­en og noe uspesifise­rt av bunadsfork­leet, flaggene skal strykes. Og kvelden på dagen, og natten til dagen derpå googles det nok igjen hvordan få bort ketchupfle­kker, skrubbsårm­erker og hjemmelage­t slim. Men mor er i tenkebokse­n. Hun rekker bare å se et halvt barnetog før jobb, holder det å riste ut skjorta? Bunadspoli­tiet er borte, kanskje skal det regne, holder det med kamuflasje­cape, så hun slipper å stå der som en stappet Egersundsp­ølse (takk til komf 1 og 2)? Det er da hun husker svaret og parkerer strykebret­tet: Det er helt okei å vaere litt krøllete.

Det er helt okei å vaere litt krøllete.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway