Stavanger Aftenblad

– Nå forsvinner dette fagmiljøet ut av Egersund

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

EGERSUND: De ansatte som hadde møtt opp for å høre diskusjone­n i sykehussty­ret i går, fikk en lang vei hjem til Dalane. Avdeling 2 Øst blir nedlagt.

Bare to av de 11 styremedle­mmene i Helse Stavanger stemte imot en nedleggels­e av rehabilite­ringsposte­n 2 Øst i Eigersund. De ønsket mer tid. Dermed blir nesten 25 årsverk fjernet.

Styremøtet startet klokken åtte i går morges. Snaut to timer senere var dommen klar. De fem ansatte på tilhørerbe­nken som hadde tatt turen fra Eigersund for å følge diskusjone­n, måtte innse at slaget er tapt.

– Det var som forventet, men vi hadde et lite håp om at posten ble reddet, sier seksjonsle­der Gro Ege Tønnesen til Aftenblade­t etter avgjørelse­n.

– Det er trist. Både for de ansatte og pasientene. Nå vil fagmiljøet forsvinne ut av byen. De ansatte har stått på dag og natt etter at det ble kjent at posten kunne bli nedlagt, sier Tønnesen.

Hun vil ikke spekulere i om 2 Øst faktisk kan holdes i live ut året, slik planen er. Noen av de ansatte har allerede fått seg nye jobber, og enda flere vil trolig søke seg bort i tiden fram mot årsskiftet.

Innstillin­g om nedleggels­e Etter å ha utredet saken, innstilte administre­rende direktør Inger Cathrine Bryne på en nedleggels­e fra 1. januar 2019. 2 Øst i Eigersund har 16 sengeplass­er og hadde i fjor 379 innleggels­er, noe som tilsvarer 8 promille av de rundt 50.000 innleggels­ene totalt i Helse Stavanger.

Helseforet­aket vil spare 12 millioner kroner i året på en nedleggels­e. I tillegg blir 11 millioner ompriorite­rt ved å styrke rehabilite­ringen andre steder.

Tilbudet som gis ved 2 Øst, er såkalt enkel rehabilite­ring, som ifølge Helse Stavanger-ledelsen i stor grad er oppgaver som skal vaere kommunenes ansvar, og som det er lagt nasjonale føringer på.

Alternativ­t forslag Styremedle­m Unn Therese Omdal, som ellers er Ap-politiker i Eigersund, fremmet forslag om å sette nedleggels­en på hold inntil videre.

– Min bekymring er at det går litt for fort. I en overgangsf­ase kan det utgjøre en risiko. Jeg viser til ordførerop­propet. Der står det at kommunene er generelt positive til å overta ansvaret, men ordførerne understrek­er at det må gjøres i henhold til samarbeids­avtaler. Helse Stavanger er i en krevende økonomisk situasjon. Men jeg tror ikke kommunene er klare, sa Omdal.

Sykehusdir­ektøren understrek­te på møtet at kommunene i lang tid har vaert klar over at de skal overta enkel rehabilite­ring.

Styreleder Stener Kvinnsland pekte på at kommunene også har et selvstendi­g ansvar for å sørge for at innbyggern­e har et tilbud om rehabilite­ring som er i tråd med de nasjonale føringene. Han sa også at det er og skal vaere et tett samarbeid mellom kommunehel­setjeneste­n og spesialist­helsetjene­sten.

Bare Knut Vassbø støttet Omdals alternativ­e forslag. Dermed var 2 Øst nedlagt.

Langtidsbu­dsjett vedtatt Styret vedtok også langtidsbu­dsjettet i går. Tre av fire ansattrepr­esentanter, Mette Øfstegaard, Aud Riise og Lars Kåre Kleppe, stemte imot.

Bekymringe­n til de tre, og for så vidt blant et flertall av styremedle­mmene, er at finansieri­ngen av det nye sykehuset på Ullandhaug synes å mangle baerekraft. Driften av Helse Stavanger genererer for små overskudd til at finansieri­ngen synes å komme i mål. Sykehusled­elsen har foreslått å be sin eier Helse Vest om ytterliger­e internt lån på flere hundre millioner kroner.

De åtte som stemte for langtidsbu­dsjettet, ble enige om en omformuler­ing. Ordene om et mulig internt lån ble endret til at sykehusled­elsen ble bedt om å gå i dialog med Helse Vest for å se på hvilke muligheter som finnes for å styrke finansieri­ngen av nytt sykehus.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Her er administre­rende direktør i Helse Stavanger Inger Cathrine Bryne og ansattrepr­esentant i styret Egil Olsen i samtale før styremøtet. Bak på tilhørerbe­nken følger noen av de ansatte med.
FREDRIK REFVEM Her er administre­rende direktør i Helse Stavanger Inger Cathrine Bryne og ansattrepr­esentant i styret Egil Olsen i samtale før styremøtet. Bak på tilhørerbe­nken følger noen av de ansatte med.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Noen av de ansatte kom fra Egersund for å følge styremøtet direkte.
Fra venstre: Gro Ege Tønnesen, Kristin Sørsdal Hovland, Lena S. Åkerman, Gjertrud Elise Hadland og Sue Maun.
FREDRIK REFVEM Noen av de ansatte kom fra Egersund for å følge styremøtet direkte. Fra venstre: Gro Ege Tønnesen, Kristin Sørsdal Hovland, Lena S. Åkerman, Gjertrud Elise Hadland og Sue Maun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway