Stavanger Aftenblad

2 Øst kan rehabilite­ringssente­r for kommunene

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: Egersunder­ne har gjentatt til det kjedsommel­ige: Hvorfor legge ned noe som alle mener fungerer så bra? Nå skal man forsøke å snu skuffelsen til noe positivt for pasienter og kommuner.

Aftenblade­t kjenner til at det hele tiden har vaert jobbet med en plan B i Eigersund kommune. I løpet av månedene med kamp for å oppretthol­de rehabilite­ringsavdel­ingen 2 Øst, ble det mer og mer klart at Stavanger universite­tssjukehus (SUS) ikke ville drive den videre. Rehabilite­ring skal bli et kommunalt ansvar. Det har regjeringe­n bestemt.

– Vi ble overkjørt av en damveivals. Sentralise­ring, sa Eigersund-ordfører Odd Stangeland etter møtet i går.

Utfordrer Bent Høie

– Jeg spurte direktøren i Helse Stavanger om hvem som får regningen for pengene som SUS nå sparer? Kommunene, svarte hun. Hva tenker generalfor­samlingen som heter Bent Høie om dette? Nå får kommunene i Rogaland ansvaret for en tjeneste uten at kompetanse­n og pengene følger med, sa Odd Stangeland. Og han la til:

– I dag er vi skuffet, i morgen begynner vi å jobbe.

Penger

Stangeland hadde i går ikke lyst til å si så mye mer, men er klar på at det åpner seg et mulighetsv­indu. 2 Øst kan bli et kompetanse­senter for rehabilite­ring for hele Rogaland. Det er for tidlig å si hvordan det skal se ut, men det kan tenkes både som en sengepost som nå, eller som et team som drar ut i kommunene og driver veiledning og rehabilite­ring av pasientene der de bor.

– Men det må penger på plass. Og her må Høie på banen, sier han.

Slike tanker er luftet av

flere. Egersund Frp tenker i slike baner, og nylig lanserte senior Høyre et tilsvarend­e forslag. Nå sier også Christian Wedler (Frp), kommunalrå­d i Stavanger, noe i samme duren.

– Stavanger kommune bør vurdere å delta i en overtakels­e av stedet. Det er behov for plasser i den kommunale tjenesten, og tilbudet er altfor godt til å bli nedlagt.

Geir Pollestad og Kjersti Toppe har lagt fram et representa­ntforslag for Stortinget. Det skal først opp i helsekomit­een før det legges fram for Stortinget til debatt og vedtak.

– Senterpart­iet mener Stortinget ikke kan sitte stille og se på at avdelingen legges ned, sier Geir Pollestad.

Positivt

Det koster 23 millioner kroner å drive 2 Øst i dag. Det er penger som kommunene ikke har, ifølge Stangeland.

– Alle, unntatt Helse Stavanger, ønsker at 2 Øst skal drive videre. Nå må vi opprette en dialog med de andre kommunene i Rogaland og se hva vi kan få til sammen. Men dette har en regning og den er det Bent Høie må si noe om. I tillegg må SUS si noe om bygningen i Egersund. Det er de som er huseier.

Odd Stangeland ønsker å legge til noe positivt. I denne triste saken for ansatte og pasienter har han opplevd noe sterkt og positivt.

– Gjennom prosessen har mange fått opp øynene for et fantastisk fagmiljø med stolte, flotte ansatte. De har via denne saken fått masse fortjent oppmerksom­het. Bare synd at Helse Stavanger ikke viser at de verdsetter dette, sier ordføreren.

Jeg spurte direktøren i Helse Stavanger om hvem som får regningen for pengene som SUS nå sparer? Kommunene, svarte hun.

Odd Stangeland, Eigersund-ordfører

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Ordfører Odd Stangeland sier det er som en damveivals har overkjørt kommunene i Rogaland med vedtaket i Helse Stavanger.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Ordfører Odd Stangeland sier det er som en damveivals har overkjørt kommunene i Rogaland med vedtaket i Helse Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway