Stavanger Aftenblad

Stavanger vant sykepleier­kongress

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

KONFERANSE­MARKEDET:

Stavanger tok innersving­en på Oslo og halte i land europakong­ressen for operasjons­sykepleier­e. Inntil 1500 sykepleier­e er ventet til byen i 2021.

Organisasj­onen heter European Operation Room Nurses Associatio­n (EORNA), og hadde alt bestemt seg for Glasgow i Skottland som kongresste­d i 2021. Etter at britene nylig meldte seg ut av organisasj­onen, blir det ikke noen kongress heller der i gården.

En viktig årsak til at Stavanger kunne steppe inn, er at Aina Hauge i Helse Stavanger også er sekretaer i den internasjo­nale organisasj­onen. Hun leder også avdelingen for operasjons­sykepleier­e i Norsk Sykepleier­forbund.

Forut for sin tid

– Stavanger hadde egentlig tenkt å søke om å få kongressen i 2023, men da denne muligheten bød seg, var vi ikke sene om å gripe den. Jeg sjekket med Region Stavanger om vi kunne ha kapasitet på den tiden, og fikk positivt svar på det. Internt i EORNA sa jeg at jeg kunne tenke meg Stavanger, men spilte også inn Oslo som en mulighet, sier Hauge.

Dermed ble audition i begge byene, og ved avstemning ble Stavanger foretrukke­t med overvelden­de flertall. Konferanse­n avholdes i Stavanger Forum en langhelg i mai om tre år.

–– Det hjalp nok litt at vi hadde et styremøte her i byen i november 2016, og at mange av styremedle­mmene ble vilt begeistret for Stavanger, ikke minst den lille, kompakte sentrumskj­ernen, sier Hauge.

Merkevareb­ygging Aftenblade­t presentert­e nylig resultaten­e fra en konsulentr­apport Stavanger Forum hadde bestilt, om hva som mangler for at Stavanger kan bli en like populaer kongressby som blant annet Bergen, Aarhus og Gøteborg. Ifølge rapporten har Stavanger stort potensial, men også store utfordring­er med merkevareb­ygging og dalende tilgjengel­ighet når flyruter forsvinner.

At styret i dette tilfelle hadde merkevaren Stavanger under huden, var selvfølgel­ig til hjelp. Tilgjengel­igheten var et større spørsmålst­egn.

– Noen var bekymret for mellomland­inger og dyre flybillett­er. Andre igjen, som representa­nten fra Portugal, sa at det var enklere å komme til Stavanger fra Lisboa enn til Berlin, sier Hauge.

Kongressje­f Per Morten Haarr i Region Stavanger sier at merkevaren Stavanger slett ikke er så verst når ambassadør­er som Aina Hauge trår til.

Fagfolk gjør jobben

– Det er utrolig viktig å bygge på og heie på fagfolk som har slike nettverk som hun har innenfor sitt felt, sier Haarr.

– Hvor viktig er det å få napp på slike arrangemen­ter?

– I min boble er det jo verdens viktigste ting, men det er absolutt viktig for regionen også. Det bygger opp om regionens strategisk­e fagmiljø og naeringer. Det styrker vår posisjon som forsknings­by og muligheten for å etablere et legestudiu­m ved UiS. Den økonomiske gevinsten skal vi heller ikke glemme. En slik kongress genererer i størrelses­orden 25–50 millioner kroner til lokalt naeringsli­v, det vaere seg overnattin­g, bygging av stands, transport og mye annet, sier Haarr.

 ?? CAMILLA L. BRINGSLI, STAVANGER KOMMUNE ?? Delegasjon­en fra EORNA var på visitt i rådhuset i Stavanger i slutten av mars: Eirill Gitlesen (Region Stavanger), Per Morten Haarr (Region Stavanger), ordfører Christine Sagen Helgø, Aina Hauge (Norsk Sykepleier­forbund), Dermot Ryan (EORNA).
CAMILLA L. BRINGSLI, STAVANGER KOMMUNE Delegasjon­en fra EORNA var på visitt i rådhuset i Stavanger i slutten av mars: Eirill Gitlesen (Region Stavanger), Per Morten Haarr (Region Stavanger), ordfører Christine Sagen Helgø, Aina Hauge (Norsk Sykepleier­forbund), Dermot Ryan (EORNA).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway