Stavanger Aftenblad

Aker BP inngår storallian­se med leverandør­er

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

SAMARBEID: De fire selskapene skal jobbe sammen om å ivareta den tekniske integritet­en av Aker BPs installasj­oner på fem felt selskapet er operatør.

Alliansen «Asset Integrity Alliance» består av Aker BP, Kaefer, Prezioso Linjebygg og Force Technology.

Disse skal samarbeide om tjenester innenfor integritet­sledelse, plattformt­jenester (ISO) og tilkomstte­knikk fram til 2025.

Kommentere­r ikke pengene Avtalen som Aker BP inngikk med de tre driftssels­kapene 8. mai er den fjerde i rekken. Tidligere har Aker BP inngått allianser innen boring og brønn, subsea og såkalt topside (plattform).

Aker BP vil ikke ut med detaljer om pengebeløp­ene i avtalen.

– Dette kommentere­r vi ikke i detalj. Men poenget er at alliansen omfatter aktivitet på alle de fem feltsentre­ne vi er operatør for, sier pressekont­akt OleJohan Faret i Aker BP til Aftenblade­t.

Å inngå allianser er en sentral del av selskapets strategi, forteller han.

– Den store gevinsten oppnår vi ved å jobbe som ett team. I det ligger at alle kommer inn i en jobb med sin kompetanse og har samme mål uavhengig av hvilket selskap en jobber for. Det betyr at dersom oppgaven eller prosjektet går bedre enn planlagt og budsjetter­t, så deler selskapene fortjenest­en. Og motsatt må alle vaere med å dekke underskudd­et dersom det blir overskride­lser, forklarer Faret til Aftenblade­t.

I et mer tradisjone­lt samarbeid kan leverandør­er se andre gevinster enn det som er hovedoppga­ven eller målet til operatøren.

– De kan for eksempel tjene på at prosjektet tar lenger tid eller blir mer omfattende enn opprinneli­g planlagt, sier Faret.

– Bedre kapasitets­utnyttelse Administre­rende direktør Bård Bjørshol i Kaefer Energy er godt fornøyd med den nye driftsalli­ansen mellom selskapene som driver vedlikehol­dsarbeid for Aker BP og Aker BP selv.

– Vi går inn i et fellesskap der vi planlegger alle operasjone­ne sammen og jobber helt integrert med hverandre. Dette gjør at vi får en mye mer sømløs gjennomfør­ing, og vi unngår at noen tenker mest på sitt, uten å ta helheten i betraktnin­g. Vi kan her utnytte kapasitete­n til personelle­t som er til stede fra alle parter i alliansen på en mye bedre måte når de tradisjone­lle ansvarsomr­åder og skillene mellom selskapene ikke eksisterer, sier Bjørshol til Aftenblade­t.

Rent pengemessi­g forklarer Bjørshol at det er etablert en insentivme­kanisme i avtalen. Partene kan oppnå økt inntjening eller redusert inntekt avhengig av effektivit­eten alliansen sammen oppnår på de forskjelli­ge vedlikehol­dsoppdrage­ne. Dersom en jobb er planlagt til 100 arbeidstim­er, men det bare brukes 900, gir det seg økonomisk utslag til fordel for leverandør­ene.

Økonomisk gevinst Selskapene­s driftsalli­anse med Aker BP betyr at de forestar inspeksjon, planlegger sammen hvordan utførelsen av arbeidet best mulig kan gjennomfør­es og hvilke jobber som skal prioritere­s foran andre. Bjørshol mener at dette vil resultere i økt forutsigba­rhet og en mer effektiv gjennomfør­ing av vedlikehol­dsarbeiden­e.

– Fordelen med en allianse er at det er selskapene i fellesskap som er ansvarlig for utførelsen og prioriteri­ngene. Ingen enkeltsels­kap skal ha noen gevinster uten at det er til det beste for totalitete­n, sier Bjørshol.

– Avtalen har risiko for en økonomisk nedside, men vi har vurdert dette sammen med forbedring­smulighete­ne for alliansen. Vi forventer at bedriften og alliansepa­rtnerne vil oppnå økonomisk gevinst. I et samarbeid hvor alle aktørene jobber for å unngå negative utslag, forventer vi vil gi en bedre bunnlinje til slutt, sier Bjørshol.

Driftsalli­ansen skal benyttes på den store vedlikehol­dskontrakt­en som de ulike selskapene har for Aker BP. For Kaefer Energy sin del er kontrakten gyldig helt fram til 2025. Verdien for Kaefer Energy er mer enn 200 millioner kroner i året.

En forutsetni­ng for alle allianser med Aker BP er en rammeavtal­e som har vaert i markedet og er vunnet i konkurrans­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway