Stavanger Aftenblad

Khamenei krever solide europeiske garantier fra Europa

-

TEHERAN: Iran kommer til å tre ut av atomavtale­n hvis ikke Europa gir solide garantier for at handelen kan fortsette uten USA, advarer landets øverste leder.

– Det finnes ikke noen logikk i å bli vaerende i avtalen hvis EUtrioen ikke kan garantere at den implemente­res, sa ayatolla Ali Khamenei, med henvisning til Storbritan­nia, Frankrike og Tyskland.

De tre landene, som også er part i avtalen, har sagt at de vil prøve å bevare atomavtale­n uten USA.

Khamenei reiste imidlertid spørsmål ved hvorvidt de tre europeiske landene er til å stole på, og viste til at de er USAs allierte.

– Hvis de ikke lykkes i å få til en definitiv garanti, og det tviler jeg virkelig på at de kan, kan vi ikke fortsette sånn som nå, sa Khamenei.

– Løy

Irans øverste leder sier han også merket seg selve talen der Trump kunngjorde at USA trekker seg, og som Khamenei mener inneholdt «minst ti løgner».

Han utdypet ikke påstanden ytterliger­e, men sa videre at Trumps bemerkning­er i talen truet Irans folk og landets teokratisk­e styre.

I tirsdagens tale langet Trump ikke bare ut mot atomavtale­n, men også mot det iranske styresette­t og mot landets rolle i konflikten­e i Jemen og Syria.

–Selv etter at Trump er død og begravet, vil det islamske systemet fortsatt eksistere, sa Khamenei.

Brant flagg

Trumps beslutning

ble

møtt med sterke reaksjoner også fra andre iranske politikere.

Ultrakonse­rvative iranske folkevalgt­e, som er kritiske til dialog med Vesten, ropte «Død over Amerika» og satte fyr på et amerikansk papirflagg i nasjonalfo­rsamlingen i Teheran onsdag. I parlamente­t ble det også satt fyr på et papir som skulle forestille atomavtale­n, før de trampet på asken.

Den iranske revolusjon­sgardens sa på sin side at de gleder seg over president Donald Trumps beslutning om å trekke USA ut av atomavtale­n.

– Det var klart fra starten av at amerikaner­ne ikke var til å stole på, fastslo general Mohammad Ali Jafari.

– Ikke død

Irans president Hassan Rouhani er imidlertid blant dem som nå vil forhandle med europeiske land om atomavtale­ns fremtid i stedet for å trekke Iran ut av avtalen. Han har støtte fra flere reformvenn­lige og moderate iranske politikere, samt presidente­n i nasjonalfo­rsamlingen.

Han fikk også støtte fra Kina og EU-trioen Tyskland, Frankrike og Storbritan­nia, som onsdag lovet å begynne arbeidet med å finne en måte å beholde atomavtale­n på uten USA.

Frankrikes utenriksmi­nister Jean-Yves Le Drian sier at utenriksmi­nistrene fra EU-trioen skal møte representa­nter fra Iran førstkomme­nde mandag, samt at president Emmanuel Macron skal ta en telefon til Rouhani senere onsdag.

– Macron vil ha alle involverte parter rundt forhandlin­gsbordet, sa Le Drian.

– Atomavtale­n er ikke død. Dette er et brudd med en internasjo­nal forpliktel­se som Frankrike beklager på det dypeste, sa han videre.

(NTB)

 ?? AP ?? Ayatolla Ali Khamenei vil ha solide garantier fra Europa for å videreføre atomavtale­n.
AP Ayatolla Ali Khamenei vil ha solide garantier fra Europa for å videreføre atomavtale­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway